Follow me 'INSTAGRAM"

Wednesday, April 3, 2013

New Collection from Bella Belle Boutique


Lagi koleksi terbaru dari BellaBelleBoutique yang pastinya wajib utk anda miliki. Jom terjah PAGE dan BLOG kami sekarang!!!!


Cheetah blouse


Printed Peplum


Jacket


Peplum with reben


Kemeja


Cardigan


Dress


Cinderella skirt


Combo Set

Apa tunggu lagi...Jom cuci mata anda di PAGE dan BLOG Bella Belle Boutique

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Sunday, March 17, 2013

Online Bisnes, BellaBelleBoutique, Peplum dan Blouse


Tgk tajuk dah boleh agak kot kan.
Ok pada yang masih belum tau aku dulu mmg penah begiat dgn online bisnes ni. Dulu aku jual tdung dan kain shantung aje.Ok skang dah tambah new product utk Boutique online aku tu. New stock dah pon di update di FB page BellaBelle dan jugak di blog BellaBelleBoutique.

Product kali ni adalah peplum yang sgt2 gojes dan juga blouse yang mmg cun dan menarik utk korang miliki. Meh aku kasi tgk dlu antara design yang ade ye. Setiap design ade byk kaler. So bolehlah korang pilih design dan warna yg bekenan di hati korang. Menambah koleksi almari bg seorg wanita kan mmg satu kepastian kan. Yang pntg korang mst takkan menyesal sbbnye harga adalah murah ok. Apa yang penting? Murah dan cantikkan? Jadi dua2 faktor utama tu mmg ada utk produk kami!Buat mase ni design yang aku ambil. In Sha Allah next week akan tambah stock utk saiz yang lebih besar, design yang lebih cun n latest hanya utk korang customer BellaBelleBoutique

Ok , jgn buang masa jom cuci mata ngk antara design yang BellaBelle tawarkan utk anda!!

 Ni antara design peplum yang ada di Boutique online kami...

Blouse Chiffon yg mmg cun. Serius bebaloi utk di miliki.

Ok...da ngk design yang ade kan? Jadi apa tggu lagi...jom serbu FB Page kami BellaBelle dan juga blog kami utk melihat warna lain yang masih available!!! Jangan ketinggalan....


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, February 19, 2013

Picnic!


Entry tertunda sebenarnye ni. Belek2 enpon ngk , 'Eh ade gambo mase g bekelah kat Sg. Tengkala dua mggu lepas'. Jadi gambo dah ade ape kate kite wat entry khas kan. Bukan slalu ni aku nk g picnic2 ni. Tambah dgn perut yg membuncit skang ni. Maka malam sebelum picnic tu gigih lah aku prepare barang2 untuk di masak bagi mengisi perut kami di sane nanti kan. Jadi menu adalah sgt simple. Nasi lemak dgn ayam grg berempah dan juga sandwich sardin. Dah jadi mak buyung ni harus lah menu2 simple je yg mampu aku buat. Jadilah dari takde kan. Epoi plak mmg lagi suke klu aku masak dari beli2 kat luo ni. Jadi pada hari kejadian selepas Epoi balik dari kerja pukul 7 pagi tu, dalam pukul 8 lebeh tu setelah aku setel masak2 sume maka begeraklah kami ke Sg Tengkala. Qaseh adalah yg paling excited bile aku cakap nk bawak die pegi mandi air terjun. Eh, Qaseh panggil air laut. Hahahahah...apo2 je lah anak oi. Janji air kan.


Bekalan sepanjang berda kat sane. Ape isi dalam? sila lihat bawah ye.

Taaaraaaa.....Cehhh...macam spesel sgt je menunye kan. Idok pon. Nasik lemak dan sandwich aje. Tidak lupe air hijau tu air buah2han ye. Patut ade air masak ngan vitagen Qaseh skali.

 Qaseh klu dapt air suke lah bebeno. Tapi takde lah mandi sgt pon. Die dok atas batu tendang2 air je. Sejuk kot

 Ok ni lah aku. Gemok kan? 

 Budak ni kan ajak begambo cukup susah bile dah jumpe air. Aku kene pakse tau. Ce ngk tu ha ape d buatnye.

Lepas tu marah kat aku. Buat muke merajuk. Aku pakse gak senyum baru lah nak senyum sket

Ok lah. Jom lah balik. Lame kot kat cni. Sampai kecut2 qaseh. Nasib lah aku tak join mandi sekali. Aku mmg tak bape gemo sebabnye nnt nak kena salin2 baju kan. Malassss



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Monday, February 18, 2013

Jom Medobi!


Hamboi, tajuk bukan main lagi kan. Ni bukan pasal nak promote kedai dobi baru bukak yang murah ataupon ape2 yang berkaitan dengan kedai dobi ye. Ni pasal nak cite aktiviti yang aku lakukan sepanjang aku bercuti yg saaaaangggatttttt (perlu sebut dgn intonasinye sekali ye) panjang mase CNY ari tu. Cuti panjang ape aku buat? Aku pegi mane? Ceh berie je kan amik cuti lame2 tapi dok teperuk kat umah aje. Maklum lah laki aku tu kan bz ngalahkan menteri. Dah macam die plak ha nak betanding pilihanraye. Keje 24 jam ok. Die balik makan je. Time lain die bekerja. Aku terpaksa lah redho. Kate nak jadi bini mithali kan. Hahahaha.

Memandangkan kandungan pon dah 7 bulan lebeh, maka adalah amat sesuai 'hospital beg ' di sediakan sekarang ni. Tambahan plak lately ni aku kerap sgt sakit kat bahagian bawah tu. Sakit seperti di tolak2. Eh, baby nak kelaur dah ke? Awai lagi ye baby. Skang baru 7 bulan. Sabar tau sayang! Klu ikut kakak awak, overdue 6 hari tau. Awak ni mama tak tau lah cam mane. Disebabkan aku kerap ngadu kat Epoi, aku sakit2 kat bawah tu, epoi macam biase dah gabra. Terus die pakse2 aku basuh baju2 yg dah ade n sediakan beg utk masuk dlm kete. Die siap cakap lagi ' Kalau tak basuh sume tu, abang tak tau nak bawak ape nnt klu nak besalin. Baik basuh skang, klu besalin awai takde abg kelam kabut'. Ko ngk...ko ngk....awal2 dah cakap tak tau nk bawak ape ni. Alahai suami ku.

Makanya, atas desakan itu dan juga kerisauan yg ada dlm diriku ini, aku pon merajinkan lah diri membasuh. Dalam mase yg same aku berdoa agar cuace adalah baik, tak ujan. Ye lah, aku ni dok apartment nak sidai baju2 sume dalam umah, tak kene pon ha cahaya matahari. Klu betui2 panas baru lah cepat kering baju tu. Klu idak, dua ari pon lembambje. Kan bes dok umah atas tanah kan. Takpe2 bersyukur. nak tgk ape yg aku basuh? Meh2. ni baru separuh. Ni je kot yg boleh aku basuh sbbnye ruang tak muat. Kesiannnnn. Baru sejam baju disidai ujan pun trun. Sedey aku. 

 Napkin, selimut dan tuala. Nnt nak tambah lagi selimut dan tuale tu.

 Sebahagian dari baju2 yg ade. Aku sgt sukekan romper2 itu. Bisinglah mak aku kat kampong tu ha ngk aku bli romper byk2 ni. Die cukup tak suke aku pakaikan cucu die romper. Die panggil baju 'katak'

Sementara aku sibuk menyidai baju adek, tgk ape kakak buat. Qaseh oh Qaseh. Mama love u lah sayang. Nak marah pon tak jadik. Terus peluk n cium die puas2.



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Check List Barangan Keperluan Baby & Mama -Part 2


Lilypie Pregnancy tickers

Alhamdulillah. Kandungan aku kini sudah pun mencecah 30 minggu ++. Rase macam , 'Eh kejapnye mase berlalu'. Dan tak lame lagi akan ade penambahan ahli baru dalam keluarga kecil kami. Perasaan? Teruja sebenarnye. Teruja sebab dah lame tak pegang baby baru lahir. Qaseh pon dah 2 tahun lebih kan. Da besar dah budak tu. Dah boleh sgt nak jadi kakak. Harapan aku agar Qaseh menjadi kakak yg baik. Tak dapat aku bygkan nnt macam mane kehidupan aku selepas adek baby ini di lahirkan nanti. Seronok? Itu sudah pasti.

Ok kali ni sebenarnye nak cite pasal persiapan untuk adik baby. Sebenarnye walaupon kandungan dah 7 bulan lebeh tapi persiapan adalah dlm 10% je kot. Sbbnye? takde mase sgt nak shopping memadangkan Epoi tersgtlah bz kebelakangan ini dan byk jugak brg2 Qaseh yg boleh d guna semula. Bukan aku tak penah kluar nak g shopping . Tapi bile sampai je tempat barangan baby tu, trus aku blurr nak bli ape. Sudahnye kami sekeluarga pulang dgn tgn kosong. 

Ok, jom tengok persiapan aku setakat ini. kali ni aku terajin sikit buat checklist baru. Check list kali ni lebih mudah utk aku tgk ape yg ade dan ape yg takde. Siap ade pengiraan total perbelanjaan lagi. 

 Sila Klik utk tumbesaran ye. Jika di perhatikan warna merah adalah lebih byk berbanding warna hijau? Maknanya ape? Maknanya byk lagilah brg yg tak ready...Pitamsss...


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, February 8, 2013

Berat Badan Berlebihan? dan Minum Air Gula (MGTT)


Lame gile kot tak update.
Klu ikutkan ade je story nak cite tapi mood yg takde. Camne? Maka terabailah blog ni buat seketika. Sebenarnye aku baru je balik dari Klinik utk minum air gula. Pengalaman pertama buat aku. Sebab mase Qaseh dulu tak kene pon.Kali ni aku kene minum jugak. Sebab ape?Sebab berat dah terover naik. Patut sebulan aku kene naik 2 kilo jer. Tapi Check up last week naik sampai 3.8 kilo. Patutlah aku rase badan aku ni dah macam susah nak di bawa.Berat bebeno da ha. Skang baru 28 Week ++...Berat aku dah pon 72 kg. Berat hokeh. Dulu mase Qaseh last berat sebelum aku besalin adalah 74. Naik 26 kg dari sebelum aku pegnen kan Qaseh. Dan pegnen kali ni kebarangkalian utk mencecah ke 80 kg tu adalah tidak mustahil. Hoyeh2 ...aku gemok..Hahahah... Jenuh lah aku nak turun kan berat badan balik ni. Haih....

Ok. Berbalik kepada cerita asal. Pengalaman pertama bagi aku untuk minum air gula adalah ok je. Takde lah seteruk yg macam aku dgr sebelum ni. Ish. Berie je aku takut2 nak kene minum air gule. Tadi pas minum aku ase biase je. hahah... Ke sebab aku lapo ek? Buat mereka2 yg baru 1st time nak minum air gula ni tok sah le takut ye. Tak de pape pon. Sedap je aku rase air gule tu. Macam air gula yg aku minum tadi ade perasa. Perasa anggur. Pastu die suam2 sikit. Cawan die mmg beso. Ko kene abiskan satu cawan tu. Aku dapat je air gule tu aku terus minum tanpa henti. Sebabnye klu ko minum seteguk2 mgkin sbb tu kot ko ase tak sedap. Tadi aku ngk ade je ibu2 yg minum seteguk pastu wat muke, pasu seteguk lagi pastu wat muke. Hoih...sekse je aku ngk tadi. Nasib le aku tak cenggitu.

Prosedur minum air gule ni cenggini. Mase nurse bagi temujanji aritu die dah gtau awai2 dah pukul 8 pagi tepat kene ade dekat klinik. Maka pukul 7.30 pg aku dah standby depan pintu klinik. Tak nak lambat weh. Kang sekse nak tggu giliran. Maka dapatlah aku giliran nombor 2. Seronok ok. Cepat lah aku balik. Lepas amik nombor, name ko akan di panggil utk amik darah. Lepas amik darah tu , ko kne g minum air  gule yg sedap itu dan ko kene tggu 2 jam tak boleh pegi mane2, tak boleh makan atau minum dan tak boleh muntah jugak. Klu ko buat sume tu maka ujian akan terbatal. Maka sia2 lah ko puase dari pukul 10 mlm tadi kan. Tujuan dorg tak bg ko begerak ke mane2 tu takut nanti menganggu hasil ujian tu lah. Ni bukan aku cakap tau . Ni nurse yg cakap. Tapi klu takat nak g toilet tu boleh je lah kan. Gile ape nak tahan dr g toilet. Macam dekat Klinik Kesihatan Presint 3 ni, sementare nak tggu 2 jam tu, dorg tak nak bg ko boring dorg ade wat sesi pengisian ilmu. Macam tadi sister kat situ bagi taklimat pasal PAP SMEAR. Jadi idokle ko bosan kan dok melangut tanpa buat ape2 due jam tu. Selesai due jam tu, nama ko akan d panggil semula untuk amik darah buat kali yg kedua. Lepas tu? Lepas tu ko boleh lah balik. Simple je kan? Result die aku tak sure bile leh dapat tau. Mayb next cekup kot if takde pape masalah. If ade masalah dorg akan kol ko sendiri utk bgtau. Harap sesgt lah result aku ok.

Jadi itu saja utk hari ini. Yey! ari ni dah ari Jumaat. Cuti panjang sbb Raye Cine tapi aku tak kemane pon sbb Epoi kene kerja. Selamat bercuti kawan2.




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, January 17, 2013

Check List Barangan Keperluan Baby & Mama -Part 1




Okeh, kalau tgk ticker kat atas tu kandungan aku lagi dua mggu nak masuk 7 bulan. Tapi satu persiapan pon aku tak buat. Mungkin sbb aku pikir byk barang2 Qaseh yang boleh diguna pakai untuk adek baby ni. Jadi kalau beli last minit pon takde hal kot. Eh, tapi jgn igt aku tak amik berat langsung sbb ni kandungan yang kedue. Kandungan pertama ke kedue ke ke sepuloh ke tetap same bagi aku. Anak adalah anugerah terhebat yang ALLAH beri pada kita. Jadi kite perlu menghargainya. Minggu depan mase cuti Maulidurasul tu aku ngan Epoi dah cadang nak start beli sikit2 mane barang yang tak ade tu. Jadi mari kita lihat senarai barangan yang telah aku sediakan & tambah mengikut keperluan aku dan pengalaman mase aku pregnen kan Qaseh dulu dari check list sedia ada yg aku gugel . Mana item yang aku dash tu maknenye aku mmg tak perlukan sbb mase Qaseh dulu mmg tak gune pon. Oh ya, harapan aku kali ini agar aku dapat menyusukan adek baby sepenuhnya same macam aku menyusukan Qaseh sampai  Qaseh berusia 2 tahun dulu. Moga impian aku tercapai. Aminnn..

BABY:
1 Baju Harian -Baju Lubang-lubang  3
2 Baju Harian - Singlet  3
3 Baju Harian- Lengan Pedek  3
4 Baju Malam-Lengan panjang  3
5 Baju Jalan-jalan 3
6 Romper   3
7 Sarung Tangan & Sarung Kaki 5 *reuse dan tambah*
8 Baby Bip 3 *reuse* DONE
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10 *ibu buatkan.Tq ibu*
11 Topi 3 *reuse* DONE
12 Tuala Kecil 3
13 Legging + Baby Tight 5
14 Bedung  2 *reuse & tambah*
15 Receiving Blanket 

MAMA *KEPERLUAN HOSPITAL* :
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses
5 Stokin
6 Kain Batik
7 Baju/Seluar Dalam
8 Skaf Kepala/Ki
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka14 Selipar
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh *dulu mase Qaseh tak minum pon*
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas *hospital sediakan*
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater)
23 Sikat
24 Breast Pad
25 Nursing Bra *reuse & tambah*
26 breast pum *hospital sediakan*
27 Breast Milk storage

MAMA *BERPANTANG* :
1 Jamu/Set Lepas Bersalin *plan nak bli loose set tanamera + NR + Puteri Binari*
2 Stokin DONE
3 Baju Sejuk DONE
4 Tungku DONE
5 Selimut DONE
6 Selipar lembut DONE
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik DONE
9 Bengkung/Barut DONE
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut

DIAPERING :
1 Kain Napkin *reuse sbb mase Qaseh bli byk tak gune sgt*
2 Lampin Pakai Buang (NewBorn dan  Saiz S)
3 Baby Wipes
4 Safety baby pin
5 Changing Mat 
6 Nappy Liner 
7 Berus Lampin 
8 Baldi Untuk Napkin 
9 Beg Untuk Diapers  *reuse* DONE
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
11 Cloth Diaper
12 Rubber Sheet
13 Botol Sembur Air 

BABY CARE & GROOMING
1 Bedak Bayi 
2 Losyen Bayi 
3 Minyak Bayi (Baby Oil) 
4 Tisu 
5 Sikat *reuse kongsi dgn kakak Qaseh ye*
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)  *reuse* DONE
8 Nasal Aspirator 
9 Methylated Spirit – alcohol 70% (Cuci pusat sebelum luruh) 
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi) 
11 Termometer  *reuse* DONE
12 Vicks
13 Minyak Telon / Minyak Yuyi
14 Syringe for Medicine 
15 Cotton Balls 1
16 Bekas isi bedak
17 Nappy Cream 
18 Toothbrush 

NURSERING :
1 Selimut  *reuse dan tambah*
2 Bedding set(Tilam Kekabu) *reuse & nak mintak tlg ibu jahitkan sarung baru jer*
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor   *reuse* DONE
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)  *reuse* DONE
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)  *reuse* DONE

FEEDING :
1 Botol saiz S
2 Puting Botol Susu 
3 Bottle Sterilizer 
4 Berus Pembersih Botol  *kongsi dengan kakak Qaseh*
5 Sabun Cuci Botol *kongsi dengan kakak Qaseh*
6 Penyepit Botol 
7 Sterilising Tablet 
8 Nipple Cream *dulu mase Qaseh tak penah gune pon*
9 Nursing Pad Washable 10
10 Nursing Pad Disposal  2 kotak
11 Breast Pump *reuse Spectra 3* - hantar servis bln 3 nnt
12 Nursing Pillow 
13 Nursing Bra *reuse dan tambah*
14 Termos
15 Cooler Bag & ice pack *reuse dan tambah*
16 Drying Rack
17 Buku Panduan Menyusu 
18 Plastic Storage Milk
19 Tungku baby utk tuam 

BATHING :
1 Tuala mandi
2 Besen Mandi *reuse* DONE
3 Syampu  & Sabun Mandi Bayi
4 Span
5 Gayung
6 Baby Holder

TRAVEL :
1 Beg Bayi *reuse* DONE
2 Baby Warmer for Bottle  (tak perlu jika BF)
3 MILK Casing (tak perlu jika BF)
4 Baby Carrier *reuse* DONE
5 Stroller  *reuse* DONE
6 Car seat *reuse* DONE
7 Nursing Cover

EXTRA :
1 Penyangkut Baju Berklip 
2 Permainan Bermuzik *reuse* DONE
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Penyangkut Kecil 
6 Album
7 Beg Bayi  *reuse* DONE
8 Baby Sling *reuse* DONE
9 Nursing Clothes / Wear *reuse dan tambah*

Hohohoho... rase mcm sikit tapi byk lagi yang tak beli rupenye. Aduh. Mggu depan mmg wajib start membeli mane yang patut ni. Mcm barang2 utk Bf tu pas besalin boleh bli kot. Sbb mase Qaseh dlu aku bli on9 saje. Jadi senang lah kan. Baju pon nak bli sikit2 untuk tambah2 sebab mase Qaseh dulu ade yang tak pakai sbb cepat sgt budak Qaseh tu membesar. Mama die ni dulu shopping baju anak tak hingat donia kan. Jadi utk anak no 2 ni insap sket, tggu adek baby besar sket baru shopping yang lain. Heheheh..


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...