Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, November 25, 2010

Qaseh @ Lumut


Ha, baru berkesempatan aku nak letak gambo mase kat teluk Batek n Taman Munyet ritu.
Dok betangguh ajo, mane tak lambat.
Ekceli, aku bukan pegi melancong ke hape, sbbnye Lumut ni dekat jek ngan umah ku.
Kire Lumut ni tempat wajib bagi aku n Epoi dating mase dok becinte dulu lah.

Tak plan pon nak g bejalan ke Lumut pon sebenonyer.
Tapi disebabkan sepupu aku datang umah n die ajak bejalan jadinye aku cakap 'Lumut jom'
Destinasi petame yg kami pegi adalah Jeti Marina.
Tapi tak turun pon sbbnye plan nak g Pangkor dan mase sgt suntuk jadik terpaksalah batalkan niat tu.
Tak pe ye Qaseh nnt kite pegi ngan Papa okeh.

Dan kemudiannya kami menuju ke Teluk Batek.
Saje je pon ambik hangin.
Yo la, slalu org pegi Telok Batik ni pegi bekelah ke hape ke. Aku lak g jejalan je.
Tak po lah dah name pon kampong halaman, anytime leh pegi.
Lagi pon tak best kalo pegi Teluk Batik tak mandi manda kan.
Dah beranak kecik ni camne lah gaye nye aku nak mandi kan. Cian Qaseh.

Memule sepupu aku ajak naik Banana Bot.
What? gile hape? Mane aku nak letak anak aku ni.
di sebab kan Qaseh ade bersama jadiknya jalan-jalan carik pasal makan angin je lah kami.
Tengah dok bejalan tu sekali sepupu aku nampak lak bot yang dok keliling Teluk Batik tu.
Dengan semangat yang bekoba-koba (dari tadi sebok nak naik banana bot), die pon ajak le kami naik bot keliling Teluk Batik itu.
Memule aku mmg tak mau, ye lah takut lah kan. Qaseh kecik lagik.
Aku pon cakap tak pelah kalo nak naik , naik je lah. Aku tunggu je kat tepi  pantai tu.
Tapi sepupu kau ni tak puas ati, die kate kalo takut nak pegang Qaseh tak pe die pegang.
Ok , bukan masalah takut nak pegang Qaseh. Dah name pon bot laju kan macam-macam le aku pikir kan kan.
Dah le Epoi tak de besame mase tu.
Dan akhirnya selepas di pujuk rayu, aku gagal. Aku dengan perasaan berbelah bahgi tetap menjejak kan kaki aku ke dalam bot itu.
Nak tau ape jadik?
Hmmm...layan je lah gambo yerk kawan-kawan.


Dapat lihat tak? Ye Qaseh menangis dengan sekuat hatinya sebaik saje aku bawak die naik atas bot tu.


Mase ni cam dah cool sikit. Dah tak nangis dah. Tapi muke tetap tak mau senyum. Topinye terpakse aku tanggalkan sebab angin sgt kuat.

'Qaseh tak mau kawan mama. Uwaaaa'
Hahaa ambik kau. kan susah nak memujuk. Bayangkanlah dengan sape-sape pon die tak mau. Nak bekepit ngan aku jer. Dengan mak ngah nye pon die menangis gak.

Alahai Qaseh. Sikit pon tak mau senyum.Agaknye die takut kot kan.Cammane nak g Langkawi taun dpn ni.

Ha, begitulah kisah nye mase naik bot. Tapi tak de lah lame sgt die nangis. Cume die nak bekepit ngan aku je  lah. Sampai aku nak pakai n tanggalkan safety jacket pon die nangis. Manje ye kamu Qaseh.

Dan sebaik saje turun dari bot aku terus menyusukan Qaseh. Hahaha padan muke aku. Baru aku tau nape Qaseh nangis. Pakej ok. die lapo, die ngantok n die takut jugak kot. Padahal sebelum pegi aku dah bagi die makan n nyusukan die. Tido pon suda. Tapi Bile aku bagi je susu pas turun dari bot, sampai tak mau lepas die menyusu. Dah sah lapo.

Lepas ke Teluk Batik kami pegi ke Taman Paya Bakau atau dgn name pemesnye Taman Munyet.
Tetibe teringat lak mase buat outdoor kat sini dulu.
Mase ni mood qaseh dah ok. Mane taknye dah puas die nyusu.
Okeh jom layan gambar lagi.

 Qaseh yang sgt suke menggigit sekarang ni. Tudung mak ngah pon kamu nak gigit yer.

Nengok menggigit munyet pulak. Nasib lah kamu munyet.

Kami semua. Qaseh wif mak ngah, sepupuku, aku n adek aku yg bongsu d belakang itu.

Qaseh wif her beluved mak ngah

Dan last pic, Qaseh lah...sape lagik


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

1 comment:

  1. comelnye qaseh....xsempat lg nk jumpe dier..xper,nnt jumpe aunty cubit2 pipi die eh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...