Follow me 'INSTAGRAM"

Tuesday, October 26, 2010

Print payslip sendiri?


Semalam aku  ade terbace satu blog ni menyatakan payslip org gomen akan dikeluarkan melalui website Jabatan Akauntan Negara.
Maksudnya kena print sendirik la payslip tu.
Maklumlah skang kan nak kurangkan penggunaan kertas kan.
Jadi org gome sekalian anda perlu ke website Jabatan Akauntan Negara untuk print payslip anda sendirik yerk.

Hmm aku tak pasti lah kat tmpt org lain camne kan. Tapi semlm PAR tempat aku cakap klu nak payslip kne print sendirik. N dari semlm sampey lah ke hari ni aku try nak print tak bule. Line bz. Adoyai...
Apeke hei nye nak kene print bagai ni
Kan ke nyusahkan org aku.

Ok. Ce imagine, klu dah kne print sendirik gune sistem, kompem lah kan line asik bz jerk.
Aduhai kalo ye pon nak jimat pikirkan lah inisiatip lain. Ke intenet kat opis aku je yg lembab? Teeettt.. HAHAAH(gelak jahat)

**nape husband aku dapat payslip tapi jabatan aku kene print sendirik?kompius.
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Sunday, October 24, 2010

Perkara Wajib Seorg Ibu


Ya...
Bile sudah jadik seorg ibu sekarang, apa yang saya fikirkan adalah soal Qaseh yg utama.
Bile buat ape pun,bejalan ke mana pon sumenye saya akan fikirkan pasal Qaseh dulu.
Makanya tidak heran lah kalo baju,kasut atau handbag saye tidak betukar dek kerana saya asik belikan barang Qaseh dulu.
Saya tau kalian ibu-ibu yang lain juga pasti begitu kan.
Jadi suami-suami di luar tu silalah jgn geleng kepale ye lihat isteri-isteri anda berhabisan duit semata-mata utk anak anda.

OK. Ape yang saye nak cerita ya.
Sebenarnya hal minggu lepas. 20 hb dan 21 hb JJ Mid Valley ade buat J' Card Member Day.
Sebaik saje saya tau hal itu, terus on HRMIS n apply cuti.
Ya saya nak cuti utk shopping barang Qaseh. Sanggup OK. Itulah saya.
Maka, bile cuti saya telah pon diluluskan pada 21hb ari tu saya pon dgn senang atinya pegi beshopping.

 J Card saya. Alamak nak kene renew cpt coz awal taun dah due. Wajib :)

 Tiap kali shopping baju Qaseh saya slalu belikan gaun la skirt la,kirenye baju bejalan je. Sampai lupe nak beli baju tido. Dan akibatnya Qaseh kekurangan baju tdo. Jadi haruslah saya rempit rembat 2psg baju tdo ini buat Qaseh

 Disebabkan Qaseh semakin membulat membesar,kebanyakan stokinnye dah tak muat, Jadi stokin ini juga buat Qaseh.

 Dan juga gaun-gaun ini. Bagi saya amat cumil. Tak sabar nak sarungkan kat Qaseh.

Dan kesimpulannya kesemuanya untuk Qaseh. Oh ya saya ade blikan selipar jepun sandal untuk suami tapi tak snap plak.
Dan utk saya? TIADA. Takpe, mmg tak plan nak bli barang utk saye pon sbb yg penting adalah Qaseh.
Kata suami saya :
'Sejam shopping ni yang dapat. Tak tau lah klu dari pagi sampey ptg camne'
Dan saya hanya tersenyum. Melangkah keluar dari Mid Valley dgn senyuman terukir di bibir. Puas walopun sebenarnya nak shopping lagi. Tapi memandangkan masa tak mengizinkan sbb suamiku kene keje jam 3ptg hari tu. Jadi tak leh buang masa ya. Jadi sesi shopping pon tamat.

*Smlm ajak suami ke Manjaku Bangi. Saje nak window shopping. Tapi akhirnya terembat gak 2 pasang baju tdo utk Qaseh..HAHA itulah aku. Dan suami ku angguk geleng kepala lagi.
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, October 21, 2010

Kawan Baru Saya


Akhirnya...
Ape yg saye idam2 kan telah saye dapat...Yeehaa..Tq to hubby kerane merealisasikan impian saya
Sebenarnye takde lah ape sgt pon.
Tapi dengan adenya bende ni kerja saye lebih mudah. Ya sumenye utk Qaseh.
Ermm..ape tu yer...taraaaaa


Ya. Spectra 3 idaman saya.

Ya. hadiah dari suami buat saye sbb saye selalu merungut tiap kali gne pump yg lame. :)
Sebenanyer takde lah baru sgt pon, Isnin lepas Spectra 3 ni menjadi peneman setiase saye. Mmg bes. Jimat mase. Susu yg dapat pon byk. Jadik rajin lah sket saye nak mengepam.

Klu dulu ble penuh je baru saye pum tapi now every 3hour saye akan pump.
Sgt puas ati sbb tiap kali pum saye akan dapat paling sket 7oz n penah gak saye dapat 11 oz. 
Jadi setiap hari saye boleh dapat lebih 25oz. Alhamdulillah rezeki Qaseh.
Skang baru saya tau pump pon mempengaruhi dalam aktiviti mengepam yerk.


Sume barang di atas saya dapat dgn harge RM387 jerk. Murah kan.
Order online mmg mudah.


Ini pula pump betri yg byk bejase pada saya dalam tempoh 5 bln ni.

Walopun ade yg baru, yg lame saye takkan lupakan. Kadang2 begune gak pump betri ni ikut keadaan gak kan.



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Sunday, October 17, 2010

Bajet 2011 - cuti besalin


Pembentangan Bajet pada 15 okt 2010.
Memandangkan time ni d opis so tak leh lah nak g nonton tb.
Okeh...abih keje kul 5ptg, begitu begini sampey umah dalam 5.30.
Jadiknya telepas utk negok jugak
Takpe2...walopun tak ngk ade yg tukang update kat aku
Sebaik tiba je umah...

tet tet (bunyik msg nset aku)

"weh mar, cuti besalin 90 hari. Jom join" msg dari shima kawan baik aku yg mmg sedang pegnen 4 bln aku kira.

Okeh....sambil tegelak (sbb shima ajak aku pegnen padahal baru je 5bln yg lalu aku besalin) aku bekate dlm ati : wah besnye...cuti besalin dah naik jadik 90 hari...waaa....sgt jeles...
Tapi memandangkan Qaseh sgt kecik haruslah aku tidak memikirkan soal itu..Takpe2 masih byk mase lagik.
Sakang tumpuan utama hanya pada Qaseh. Tak mo pk yang lain wat sementare waktu ni.

Tapi pada pandangan aku cuti 90 hari ni mmg sgt2 berguna bagi ibu2 dalam tempoh untuk berpantang dan juga menyusukan bayi mereka di samping mengeratkan lagi hubungan antara ibu dan anak... TQ Najib. Cayalah.

Dan juga Rm500 untuk ujung taun ni. Walopun ramai yg mengharapkan bonus, tapi syukur atas rezeki yg ada.Lebih baik ade dr takde walopun kecil nilainya kan??

*utk teks ucapan bajet 2011 sila klik SINI






My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, October 8, 2010

Agak Teruja


actually tak de ape sgt pon....tapi diri akan akan jadik over excited ble bab2 Qaseh...almaklumlah buah hati pengarang jantung.

Semlm mase adek msg gtau 'eh, qaseh dah leh niarap sendirik lah...'
wah...gile berbunge hati ku ini...almaklumlah kebanyakan bayi seusia Qaseh ni mmg dah sgt pro meniarap dah...tapi Qaseh agak lambat mgkin sbb saiz badan die kot...tapi saye tidak kisah...janji anak saye sehat.

Memule dulu agak riso gak ngk kawan2 yang anak seusia Qaseh dah niarap tapi Qaseh masih lagi selese telentang di tilam nya tu...tapi takpe...bak kate org blum sampai mase agik tu....dah sampai mase pandai lah die nak wat keje die...tak payah riso.

OK. itu yang aku pegang sampey lah ke ari ni...
Ble adekku msg n siap mms gambo Qaseh tgh meniarap...ok ati sgt bebunge,sgt excited n dalam mase yang same sgt keciwe+sdey sbb aku tak dapat menyaksikan sendirik saat2 Qaseh berusaha keras utk meniarapkan dirinya.

Ya..ari ini genap 5 bln 2 ari usia Qaseh...Wah sgt cepat mase belalu...
Tapi takpe...anakku kini sudah bijak...mama sayang kamu Qaseh...

Sgt tidak sabar mau ketemu kamu esok...Mau gumul2 kamu puas2...
Terpaksa akur idup berjauhan dgn anak...sume untuk kebaikan kamu syg...mama syg sgt pada kamu...
Dan sekarang ujung mggu adalah ari paling bermakne dalam idup aku...

Qaseh wif uncle..

**Qaseh...esok tunjuk skill baru Qaseh pada mama tau

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

RINDU


Saat ini...sgt rindukan si kecil ini...oh...cepatlah mase berlalu...tidak sabar menanti hari esok...

 main main...nguap ngantok yer..




 yang ni mase Qaseh 1 hari..oh rindu saat ini





 qaseh n papa






 koleksi gambar Qaseh yg sedang tdo





Bila rindu...ngk gambar untuk jadik pengubat...ya! sayer perlu kuat...perlu tabah..
mama syang Qaseh tau...

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Monday, October 4, 2010

Ampun


sudah agak lama tidak update blog..
byk yg nak d story kan ...cuma...masa tidak mengizinkan...
pulang kerja ngadap c kecil..
itu lebeh pntg...ble c kecil tdo...badan pula leteh...tu yg penyakit M terus datang...
takpe2...nnt cuba merajinkan diri...
emosi juga tidak stabil...
terpaksa berjauhan dgn c kecik..
oh cepat lah masa berlalu..
sgt tidak tahan menaggung rindu ini...

*sedang ada mood mau jait baju...heheh...pn nat...mau berguru buleh???hehe
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...