Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, November 25, 2010

Qaseh @ Lumut


Ha, baru berkesempatan aku nak letak gambo mase kat teluk Batek n Taman Munyet ritu.
Dok betangguh ajo, mane tak lambat.
Ekceli, aku bukan pegi melancong ke hape, sbbnye Lumut ni dekat jek ngan umah ku.
Kire Lumut ni tempat wajib bagi aku n Epoi dating mase dok becinte dulu lah.

Tak plan pon nak g bejalan ke Lumut pon sebenonyer.
Tapi disebabkan sepupu aku datang umah n die ajak bejalan jadinye aku cakap 'Lumut jom'
Destinasi petame yg kami pegi adalah Jeti Marina.
Tapi tak turun pon sbbnye plan nak g Pangkor dan mase sgt suntuk jadik terpaksalah batalkan niat tu.
Tak pe ye Qaseh nnt kite pegi ngan Papa okeh.

Dan kemudiannya kami menuju ke Teluk Batek.
Saje je pon ambik hangin.
Yo la, slalu org pegi Telok Batik ni pegi bekelah ke hape ke. Aku lak g jejalan je.
Tak po lah dah name pon kampong halaman, anytime leh pegi.
Lagi pon tak best kalo pegi Teluk Batik tak mandi manda kan.
Dah beranak kecik ni camne lah gaye nye aku nak mandi kan. Cian Qaseh.

Memule sepupu aku ajak naik Banana Bot.
What? gile hape? Mane aku nak letak anak aku ni.
di sebab kan Qaseh ade bersama jadiknya jalan-jalan carik pasal makan angin je lah kami.
Tengah dok bejalan tu sekali sepupu aku nampak lak bot yang dok keliling Teluk Batik tu.
Dengan semangat yang bekoba-koba (dari tadi sebok nak naik banana bot), die pon ajak le kami naik bot keliling Teluk Batik itu.
Memule aku mmg tak mau, ye lah takut lah kan. Qaseh kecik lagik.
Aku pon cakap tak pelah kalo nak naik , naik je lah. Aku tunggu je kat tepi  pantai tu.
Tapi sepupu kau ni tak puas ati, die kate kalo takut nak pegang Qaseh tak pe die pegang.
Ok , bukan masalah takut nak pegang Qaseh. Dah name pon bot laju kan macam-macam le aku pikir kan kan.
Dah le Epoi tak de besame mase tu.
Dan akhirnya selepas di pujuk rayu, aku gagal. Aku dengan perasaan berbelah bahgi tetap menjejak kan kaki aku ke dalam bot itu.
Nak tau ape jadik?
Hmmm...layan je lah gambo yerk kawan-kawan.


Dapat lihat tak? Ye Qaseh menangis dengan sekuat hatinya sebaik saje aku bawak die naik atas bot tu.


Mase ni cam dah cool sikit. Dah tak nangis dah. Tapi muke tetap tak mau senyum. Topinye terpakse aku tanggalkan sebab angin sgt kuat.

'Qaseh tak mau kawan mama. Uwaaaa'
Hahaa ambik kau. kan susah nak memujuk. Bayangkanlah dengan sape-sape pon die tak mau. Nak bekepit ngan aku jer. Dengan mak ngah nye pon die menangis gak.

Alahai Qaseh. Sikit pon tak mau senyum.Agaknye die takut kot kan.Cammane nak g Langkawi taun dpn ni.

Ha, begitulah kisah nye mase naik bot. Tapi tak de lah lame sgt die nangis. Cume die nak bekepit ngan aku je  lah. Sampai aku nak pakai n tanggalkan safety jacket pon die nangis. Manje ye kamu Qaseh.

Dan sebaik saje turun dari bot aku terus menyusukan Qaseh. Hahaha padan muke aku. Baru aku tau nape Qaseh nangis. Pakej ok. die lapo, die ngantok n die takut jugak kot. Padahal sebelum pegi aku dah bagi die makan n nyusukan die. Tido pon suda. Tapi Bile aku bagi je susu pas turun dari bot, sampai tak mau lepas die menyusu. Dah sah lapo.

Lepas ke Teluk Batik kami pegi ke Taman Paya Bakau atau dgn name pemesnye Taman Munyet.
Tetibe teringat lak mase buat outdoor kat sini dulu.
Mase ni mood qaseh dah ok. Mane taknye dah puas die nyusu.
Okeh jom layan gambar lagi.

 Qaseh yang sgt suke menggigit sekarang ni. Tudung mak ngah pon kamu nak gigit yer.

Nengok menggigit munyet pulak. Nasib lah kamu munyet.

Kami semua. Qaseh wif mak ngah, sepupuku, aku n adek aku yg bongsu d belakang itu.

Qaseh wif her beluved mak ngah

Dan last pic, Qaseh lah...sape lagik


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, November 24, 2010

Check up Qaseh 6 bln


Arini Qaseh cek up utk 6 bln.
Kene cocok la jawabnye kan.
Sib bek Qaseh tak nangis, dengan slamber dok tadah pehe kepci kat nurse tu.

Tapi di sebabkan Qaseh demam hari tu beratnye pon tak bape nak naik
Cuma 7.4kg sahaje. Tapi tak pe bak kate ibu aku yang penting sehat.
Tapi yg sedihnye Qaseh dah mule seleseme balik.
Alahai risaunye hatiku ini.
Aku takut demamnye akan datang balik

Dan yg paling risau batuk masih tak rede n bile bernafas bunyik cam kahak.
Ptg ni bawak qaseh ke hospital plak
Moge sumenye ok2 sahaje.
doakan utk qaseh ye kawan2..
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, November 23, 2010

5 hari yang indah


Nape aku kate indah?
Mane tak indah.
5hari aku takde serabut pk pasal keje
5hari tak yah aku dgn penuh pakse ngadap muke2 yang tak bape best utk d pndg d opis ni
dan yg paling bes
5 hari itu jadik betambah indah sbb itu adalah sepenuhnya masa aku luangkan untuk Qaseh tanpa ade batas waktu dengan kata lain bekepit 24 jam ngan Qaseh.

Oh mmg sgt nikmat bile dapat becuti pjg kan
makanya cuti raya aji aku manfaat kan sepenuhnya untuk anak ku yang sorang itu.
Aku extrakan lagi cuti jadiknya 5 hari lah cuti aku campo cuti wajib.
Walopun pulang ke kg tidak bersama Epoi, sbbnye die takleh nak cuti.
Tapi aku ttp gumbira untuk bertemu Qaseh.

Mmg sgt indah saat itu.
Memandikannya dgn tgn ini,memasakkannya bubo dengan aneka resepi, bergurau senda dengannya, melayan keletahnya yng semakin byk ragam.
Walopun agak letih tapi aku puas ati,aku gumbira.

Tahun dpn adalah tahun yg aku nnt2 kan.
Penantian aku selame ini akan berakhir.
Dan segalanya akan kembali seperti dulu, seperti yg aku ingin kan.
Dan aku akan sabar menanti hingga ke hari tu.

Buah hati pengarang jantung aku yg semakin byk akalnya. syg kamu sgt Qaseh.

*pasni nak update pasal bawak Qaseh naik bot kat Teluk Batik cuti ari tu. :)

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, November 9, 2010

Tanggungjawab


Menjaga anak di kala demam memang mencabar.
Tapi jika tak dijaga sendirik dan mengharapkan org lain utk menjage itu seakan tidak menjalankan tangungjawab.
Jadi boleh tidak boleh saya perlu juga kuat kan tekad.

Melihat si kecil tidak sehat hati terus jadik sayu.
Hati saya tersentuh.
Terus berdoa agar segala penyakit bertukar kepada saya.
Tak rela saya melihat Qaseh sakit sebegitu.

Ya demam Qaseh sgt kuat. Suhu pon mencecah ke 39. Klu turun pon 38.
Mula2 hati lege bile suhu sudah turun. Namun seketika kemudian suhu naik semula.
Ke klinik suda ke hospital pon sudah.
Hati ibu mana yg tidak risau.
Epoi pon jadik sayu bile ngk saye asik peluk Qaseh tiap kali Qaseh merengek.
Air mata juga tak semena-mena menitis.
Alahai kesian anak aku.

Tidak tidur malam pon tak mengapa yang penting saya perlukan pastikan Qaseh sentiasa ok dalam jagaan saya.
Agak lama jugak Qaseh demam. Hampir seminggu. Jadi cuti Depavali saya manfaatkan sepenuhnya utk menjaga Qaseh. Tidak berjalan pon mengapa yang penting anak sehat.
Patutnya 6hb ari tu Qaseh dah ready 4 her 1st solid food. Tapi minum susu pon dia tak lalu inikan makan. Aduhai gundah gulana hati saya.

Namun kini saya boleh menarik nafas lega. Alhamdulillah Qaseh sudah sihat. Sudah boleh makan bubo yng nenek buat kan,sudah mau minum susu mama.

Ini secara tidak langsung menguji saya sebagai seorang ibu. Ibu mana yang sanggup melihat anak sakit terutama bayi yang masih kecik yang tidak boleh berkata apa-apa. hanya tangisan sahaja yang kedengaran. Sayu hati ini. Namun tanggungjawab sebagai ibu jgn diperlekehkan. Besar nikmatnya tau.

Dan kini saya boleh tersenyum semula, Qaseh sudah sihat dan ceria. Alhamdulillah.


Wajah si kecil yang tidak sehat. Sgt sayu ati ini.

Saya sudah sehat!

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, November 2, 2010

Pertama Kali


Ya. buat pertama kalinya si kecil buah hati pengarang jantung aku demam, selesema dan juga batuk.
Sebelum ini sepanjang tempoh usianya, Qaseh belum penah lagi demam. Namun semalam dalam usianya yang akan menginjak ke 6 bulan lagi beberapa hari,Qaseh demam.

Alahai, kesian anak mama.
Semlm mase makngah kamu msg mama cakap kamu demam betape risaunye hati mama.
Tapi mak ngah kata suhu kamu stabil. Terus mama kol nenek kamu untuk betanya khabar kamu.
Kata nenek, suhu kamu hampir menjangkau 37 darjah.
Oh tuhan betapa risaunya mama kala itu. Tapi nenek kata kamu langsung tidak meragam. Ya mama tau kamu mmg kuat.

Dan malam itu kamu dikerahkan ke klinik. Alahai Qaseh. suhu kamu sudah meningkat ke 39 darjah. Muka kamu,idung kamu,mata kamu, mulut kamu juga turut merah. Ditambah pula dgn hidung yang sentiasa berair. Mama dapat rasa kesakitan yg kamu alami nak. Namun kamu masih lagi boleh bermain. Di masukkan ubat ke dalam buntut oleh doktor utk mengurangkan suhu juga kamu tidak merengek. Doktor juga memuji kamu.

Dan pagi ini, bile mama telefon nenek, lege hati mama bila nenek kata badan kamu sudah tidak sepanas semlm, juga boleh lena tidur kerana sebelum ini tidur kamu asik terganggu kerana selesema kamu itu. Nenek kata bila dititiskan ubat ke hidung, kamu tidak menangis pon. Anak mama sabar ya. Mama tau Qaseh kuat.

Muke monyok qaseh di kala demam.

Moga anak mama cepat sembuh ya syg. Mama syg kamu.

*Hari Khamis yang lepas Qaseh sudah pon di sunatkan.
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...