Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, January 27, 2011

Cuti-cuti Malaysia


Hoyeh. Sudah Khamis hari ini. dan esok Jumaat.
Oh sgt tidak sabar mau menanti hari Sabtu.
Seperti yang lain aku juga amik cuti 2 hari untuk dapatkan cuti direct.
Tapi kali ni cuti spesel sket. Org amik cuti panjang balik kg kan.
Aku plak g becuti.
Yelah baru 1st time tau nak becuti besame keluarge kecilku ini.
Walopun tempat tak de la kemane sgt pon tapi dah name cuti tetap best.

Tidak sabar mau lupakan segala kekusutan di minda ini.
Terutamanya hal-hal kat opis.
Oh opis aku sgt teruk ade ke patut halang org nak becuti.
Lantak lah aku dah plan lame okeh.
Kalo nak halang bak bayo balik ganti rugi kat aku 2 kali ganda.
Selamat bercuti ya kawan- aku tau korang sume pon mesti ade plan baekk punye kan.

*oh cepatlah sabtu mau besukaria besama Qaseh n Epoi di sinun.
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, January 19, 2011

13 Februari hari di nanti


Siyes aku sgt jeles tau ngk gambo2 korang kat MV ari tu. Sgt terkilan sbb tak dapat join hari tu.
Dan bile Dayu n Elly cakap mgkin akan wat lagi sekali pada 13 Feb ni. Terus hati ku berbunga-bunga.
Harap sgt kali ini tiada apa halangan.
Siyes nak sgt jumpe Dayu yang dah lame aku ikuti perkembangannyer dari sebelum die kawin lagi.
Begitu juge dengan Elly dan Zuris.
Nurul pun same. Hari tu dapat jumpe sekali n tak dapt nak borak sgt.

Bile di pikir2 wah mst Qaseh pon teruje dapat jumpe Cha, Putry, Kysha, Raina and kawan2 comel yang lain.
Aku pon bukan kenal sgt yang lain tapi harap perjumpaan ini akan mengeratkan lagi silatrurahim kita yerk.
Betul kate dayu lantaklah kawan unibersiti ke kawan opis nak sentap ke hape kan dah mmmg hakikat kan.

Aku juga kekadang ase segan jugak mau join. Tapi ari tu bile Elly msg ajak join sekali oh haruslah aku mau kan walopun aku malu2 kucin.
Ni lah masenye aku nak kenal n bertukar pendapat dengan yang lain yang tentunye lebih byk pengalaman dari aku yang tak seberapa ini.

Dan juga kali ini harap aku tidak ketinggalan dalam informasi semasa pasal gath ni. Maklumlah di opis FB ku sudah di block. Jadi hanya berharap bacaan pada blog teman2 utk tau informasi lanjut.

Eh korang aku sgt setuju ngan cadangan dayu bab baju tu. Wah harus gempak kan if jadik. Bes2.

Jadi guys..13hb Feb tau. Hoyehhh...
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, January 7, 2011

Insan Penting


Kalo dulu sebelum kawin keluarge adalah antara insan yang terpenting dalam hidup aku. Apa tidaknya tanpa mereka mgkin aku tidak seperti sekarang.
Keluarga aku pembakar semangat aku. Sentiase berada bersama aku tika suka maupun duka.
Siyes sebelum kawin byk masalah dan konflik dalam diri aku. Ayah n ibu aku sentiase ada tak kira ape yang terjadi pade aku.
Adek aku juga turut menjadi penasihat dan pendengar setia masalah aku.

Bila kawin haruslah suami pujaan ati yang menjuarai hati ini.Siyes aku cinta dia sampai mati.
Mungkin org lain byk pengalaman dalam becinta. Tapi aku, hanya Epoi. Hanya die sorang dari dulu hingga kini.
Epoi lelaki pertama yang mencuri hati ini dan sehingga kini.

Kalo bercerita tentang dugaan dalam tempoh becinta mmg tak abih nak cerita.
Hanya mereka terdekat sahaja yang tau pahit manis mase aku becinte ngan Epoi.
4 tahun menyulam cinta akhirnya kami di tunangkan.
Dalam tempoh petunangan pon byk juga dugaan.
Dan atas sebab itu juga aku menitiskan air mata bila kami selamat dijabkabulkan.
Siyes aku macam tak percaya aku berjaya juga harungi dugaan itu dan akhirnya bergelar isteri kepada lelaki yang aku cintai sangat2. Terharu dan gembire.

Dan kini sudah punya cahaya mata pula. Haruslah gembira kerna itu lambang cinta aku n Epoi. Qaseh Nur Azzalea penyeri hidup kami.
Tak tergambar rasenye perasaan aku apabila pertama kali dapat tau ada nyawa yang aku kandungkan di dalam perut aku. Aku bahagia.
Walopun sehingga kini masih terbayang saat aku di labour room menahan sakit besalin namun kini aku rasa bahagia bila tiap kali menatap wajah Qaseh.

Keluarga aku, Epoi dan Qaseh adalah segala-galanya bagi aku.Kini mempunyai sebuah keluarga kecil haruslah aku lebih kuat sebagai seorang isteri ibu dan juga anak. Moga Allah permudahkan perjalanan hidup aku dan juga aku harapkan aku kuat untuk mengharungi segala ujian dari-NYA.

Ibu, ayah. kak long syg ibu n ayah

Adek2. Kamu juga berada di hati ini

Epoi. Orang cinta abang sehingga ke hujung nyawa ini. Akan aku pertahankan cinta ini.

Qaseh buah hati mama, moga besar jadi anak yang solehah ya.

Rasa hidup ini lengkap bila melihat mereka berada di samping ku.

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, January 6, 2011

What? Tak minum langsung?


Pagi  semlm Epoi telah membuat tinjauan mengejut ke taska Qaseh.
Siyes die sangat terpukul ngan ape yang tejadi kat Qaseh.
Jadi memandangkan semlm die keje petang die ambik keputusan utk g melawat Qaseh.
Lebih kurang kul 10 pagi Epoi dah tecongok kat taska.

Sebelum pegi die siap msg aku die cakap die akan ajo cikgu tu care camne nak bg Qaseh susu.
Die sgt pelek nape Qaseh tak mo minum susu.
Sebelum anto ke taska 2 hari tau Qaseh dok ngan Epoi.
Epoi cakap elok je Qaseh minum.
Jadi die kate die mau selidik.
Tambahan pulak mase hari kedue anta tu die ngk Qaseh sgt lapo. Itu yang die tak puas ati.

Bile sampai kat taska cikgu kat ctu tak bagi Epoi masuk dengan alasan hanya mak je yang boleh jenguk anak.
Ape?nape camtu lak?Anak tu anak mak je ke?Ayah nye tu sape lak?Atas alasan ape ayah tak leh nak jenguk.
Jadi Epoi petikaikan. Die cakap takkan saye nak ngk anak saye tak buleh. Lagipon dah 2hari anak saye tak mau minum susu. Saye nak ngk kenape.
Lepas cakap camtu baru cikgu tu bagi Epoi masuk.
Mase tu Epoi ngk Qaseh baru ditidokan.
N kat tepi Qaseh ade lah susu yang aku bekalkan dan hanye luak 1oz saje.
JAdinye bile Qaseh dah tdo tak buleh lah Epoi nak bagi n tujuk camne care bg susu kat Qaseh.

Die terus pegi jumpe cikgu yang uruskan pendaftaran n komplen pasal ape yang terjadik kat Qaseh.
Satu persatu die komplen. Dari hal mandi, salin pampers n bab bagi makan n susu.
Ckgu tu cam tediam jap mase Epoi cakap.
Mgkin dalam ati die cakap cerewet gak bapak budak ni.
Yelah selalukan mak2 je yang cerewet.

Lepas abih epoi cakap cgku tu trus masuk bilek yang Qaseh duduk tu n cakap pade ckgu yang ngasuh tu.
Epoi siap pesan nak bg Qaseh susu puting nye jgn tebalik. If tebalik tu sbb Qaseh tak mau minum.
Epoi cakap die sendirik nampak mase 1st day anto Qaseh tu, Ckgu yang ngasuh tu bagi minum ade sorang budak tu dgn puting tebalik.
Alahai takkan itu pon tak tau kan.
Aku ase tu salah satu sbb nape qaseh tak mau minum.

Ptg semlm mase aku amik qaseh aku ngk Qaseh ngah main. Oklah kan. kire ati aku tak le sesedey sebelum ni.
Aku tanye pade budak tu arini Qaseh nak minum tak? Die cakap arini die minum byk sket. Die minum 2 botol tapi tak abih.
Masih ade baki 3oz aku ngk dalam botol yang last tu.
Aku sengaje nak menduge aku tanye kat budak tu susu aku tggal lagi bape botol ye.
kalo ikut pekiraan aku mmg susu yang aku bg dah abih.

Aku saje tanye sbb naluri aku kuat mengatekan yang hari sebelum tu Qaseh langsung tak minum susu sbbnye puting yang aku bg tak de kesan susu n dorang tak pulangkan botol kat aku.
budak tu cakap ade lagi sebotol kak.
Kan..aku dah agak ade sebotol lagi. Maknenye tepat lah tekaan aku mase hari kedue 2 qaseh tak minum langsung. patut lan die nampak cam lapo sgt2.
Kejamnye dorang kat anak aku. Bile di tanye cakap anak aku minum.

Tapi semlm aku ngk anak aku cam ok sket. Takde lah kesan calar tambahan pade muke atau badan.
Baju n pampers juge besalin. Mungkin sbb Epoi pegi tego kot.
Mase balik tu budak tu ckap kat aku tadi ayah Qaseh datang. Aku wat2 cam tak tau.
O ye ke. Akak tak tau pon. Ye lah die riso anak die tak mau minum. Budak tu diam je bile aku cakap camtu.
Tapi penjagaan qaseh semlm ok lah. Tu yang aku nampak. Yang tak nampak tak tau lah macam mane kan.

Aku bukan nak dorang belek qaseh ke ape. Cume ape yang aku harap bile tibe mase bagi susu, makan tdo n salin pampers dorang buat lahkan.
Aku paham dorang tak menang tgn. Tapi tu tak berrmakne dorang boleh pilih budak mane yang dorang nak abaikan.
Aku pon baya ape yang org lain bayar. Jadi perlu adillah kan.
Jadi tengahari ni turn aku lak nak g ngk Qaseh dgn alasan nak bg qaseh susu. Bagi direct lagi senang. Byk sangat alasan kan.
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, January 5, 2011

Bukan Cerewet


Bile bercerite soal anak sume mesti mau yang terbaik jugakkan. Begitu jugak aku.
Sebelum ini aku tak kesah pasal hal penjagaan Qaseh sepanjang aku kat opis.
Ye lah sebelum ni Qaseh di jage oleh adek aku di rumah aku sendirik.
Pastu adek aku lak dah dapat keje,sementare nak dapat taska or pengasuh aku antar Qaseh ke kg iaitu aku bg mak aku jage. Sumpah ati mmg tak penah tenang bile bejauhan dgn Qaseh. Walopun tetiap mggu jumpe ari2 aku berendam air mate ok.

Dan atas sebab itu aku betekad mau antar Qaseh ke taska yang aku anta sekarang ni.
itu pon setelah aku ditipu oleh taska kat opis aku ni dan juga amat susah utk carik pengasuh di sini.
Bayaran di taska yang aku anta sekarang ni mmg agak mahal jika nak di bandingkan dengan taska kat opis ni.
Tapi nak buat camne dah takde jalan lain. Duit boleh carik kan asal aku dekat ngan anak.

Hari pertame hantar Qaseh ke taska mmg aku tak sedap ati. Ye lah bukan mudah nak lepaskan anak ke tgn org lain kan.
Klu dulu Qaseh duduk ngan adek aku n mak aku mmg aku tak penah riso. Kompom dorang akan jage Qaseh sebaiknye. Tapi jauhkan, haruslah aku pikirkan inisiatip lain.
Tapi ape yang berlaku sekarang wat akuase mcam nak benti kerja. Semalan aku menitiskan air mate bile aku amik Qaseh dari taska. Aku ase Qaseh di abaikan. aku sdey sgt2.

Hari pertama di taska aku ngk ok lah. aku mmg tak pegi melawat Qaseh langsung sbb aku sgt sibuk di opis tak boleh nak kuar. Aku cube utk tenangkan ati walopun setiap saat aku pikirkan pasal Qaseh.
Aku cume telefon ke taska utk bertanya soal Qaseh.
Hari pertama aku ambil Qaseh aku ngk muke Qaseh sgt byk calarnya. Okeh ati aku cam terusik sket. nape lak anak aku camni. Tapi aku tak bertanye pada cikgu di taska pon. Nnt katenye aku terlalu cerewet. dan aku berfikiran baik. Mungkin Qaseh yang cakar muke die sendiri kot. Ok bab itu aku tak kesah.. Lagi satu cikgu die kate die langsung tak mo minum susu sepanjang hari kat taska. Aku bg susu 5 botol yang berusik hanye sebotol , tu pon tak abih. Pelek kan? sebelum ni tak penah jadik camtu.

Hari kedua semlm yang buat aku ase nak nangis kuat2 n rase besalah kat anak aku. Mase aku dtg amik Qaseh, bilek mmg gelap. aku melangkah g pintu aku dgr byk sore budak nangis aku carik lah Qaseh kat mane. Maklumlah aku ni rabun jadiknye susah aku nak nampak kan. aku sedo2 ade budak kat kaki aku. Sekali aku ngk, eh Qaseh. sumpah aku sedey. aku ngk cikgu ngah kalut2 kemas beg2 budak n lagi sorang dok dukung budak yang lagsung tak menagis. Ape motif? tak pasan ke anak aku dah sampey ke depan pintu?. aku mmg marah sgt

Aku angkat Qaseh aku terus cakap 'Qaseh nape nangis ni'. Mase tu cikgu tu baru sedar aku dah masuk dalam bilek tu. Dan2 tu jugak baru dorang dok nak paggil2 Qaseh. Patut ke?Aku sabarkan ati aku. Paham2 je lah kan klu cerewet sgt nnt dorang lagi tak mo jage Qaseh. Aku tanye Qaseh ok tak hari ni. dorg cakap ok je. Senang je jage Qaseh ni cume die tak mo minum susu. Seperti semlm hanye satu botol je yang diminum dan tak abis. Aduhai aku jadik pelek.

Balik rumah aku belek2 anak aku. Aku cek pampers hanya satu yang berusik. Baju pon same. Pampers pon dah berat n kembung. Cian anak aku merah2 'pap' die. Epoi pon jadik tak puas ati. Die cek jugak Qaseh n jumpe byk kesan calar kat badan die. panjang2 tau. Aku pon pelek kalo kat muke ok lah kan mungkin Qaseh yang cakar. Tapi kat badan camne lak?Aku terus peluk Qaseh. Bagi die susu. Epoi try bagi gune botol. Ok je. Mau je die minum. Apesal taska cakap tak nak plak?Bile epoi bawak mangkuk makan die menjerit2 mintak di suapkan cepat. apakah tandanya itu?

Aku  bukan nak cerewet. tapi bila dah jadi camni ape harus aku buat?
Bile ngk muke Qaseh mase tgh tido tibe2 ati jadi sayu. Mase adek aku n mak aku jage ati tak penah riso camni, walopun jauh.

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, January 4, 2011

azam 2011


Okeh. Dah masuk hari ke-4 2011 aku baru tehegeh-hegeh mau cite pasal azam kan. Bagos, bagos.
Aduhai tibe2 sgt malas mau update blog pasahal dalm pale otakkuini byk yang nak di cite. Semlm 1st day aku anto Qaseh ke taska. Alahai berat sungguh ati ni. Tapi hal Qaseh kemudian aku cite yerk.
Now nak cite pasal azam aku taun ni. Alamak macam tak bape nak ade jerk. Azam taun lepas pon lum ade yang tetunai. Aci lah kan aku bawak ke taun ni.

Cite pasal azam taun lepas. Meh aku senaraikan ape azam aku utk taun 2010. Aku ade letak kat sebelah kanan blog aku ni kalo korang pasan lah.

"Jadi isteri solehah buat suami tercinta (okeh yang ni kau ase belum agik. Aku masih mau belajar lagi menjadi yang terbaik buat suami aku. Jadi azam ini akan jadik azam aku utk taun ini)
~Menjadi hambaNYA yg taat~Jadi mama yg baek utk Qaseh (yang ini pon sama. Menjadi sorang ibu mmg perlukan tahap kesabaran yang tiggi. Tambahan pulak anak kecil ni mcm2 ragamnye kan. Jadi yang ini pon bawak ke tahun ini)
~Kurangkan marah2 (alamak..yang ni pon same. Jadik haruslah aku bawak ke tahun ini juga)
~Hutang oh hutang (masih belum lagik di langsaikan. Akan terus di letakkan sebagai azam selagi ia tak terlangsai)
~mau cepat kaya (bila utang setel leh kot jadik kaya -AMIN-)
~Mau kurus spt dulu (aduh...yang ni pon harus aku kuatkan tekad jugak. Belum lagi kurus aku ni. Jadiknya masuk dalam azam taun ni okeh)
~Menabung-Cita2 tggi menggunung mau bli spectra 3 n freezer 4 EBM-(Hoyeh3...spectra 3 dah bli peti sejuk baru pon dah beli. Nampaknye azam yang ni dah tertunai. Alhamdulillah)
~Tambah anak?-oh tidak! sgt ekspress...awal lg ok-(Dak opis aku ajak pegnen sesame taun depan.Aku cam lum ready agik. Shila pon cakap yang same gak)


Okeh itu perihal azam taun lepas..maknanya banyak yang harus aku bawak ke tahun ni. Taun ni punye azam pon ade jugak. Byk sebenarnye o...Nnt dah ade aku terus letak la blog ni Perlu ade pembakar semangat.

Buat kekawan sume yok kita cuba yang terbaik untuk taun ini ya. AMIN
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...