Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, March 31, 2011

Letih Sangat Kot


Seperti yang korang sedia maklum, Qaseh dah pon bertukar ke Taska baru.
Alhamdulillah setakat ini aku puas ati dengan pengurusan taska sekarang.
Tambahan pulak lebih dekat.
Ape2 hal senang aku nak menjenguk if in case  susu tak cukup ke kan.

Jika nak compare taska yang dulu dgn sekarang mmg sgt2 lah berbeza.
Tapi takpelah kan itu hal dulu.
Yang penting cerita sekarang.

Kat taska baru ni Qaseh nampak lebih terurus.
Dan yang pasti aku nampak Qaseh lebih ceria, makan pon banyak (bak kate teacher die). dan sgt lah terurus (tak comot)
Buat pemulaan seperti biasa Qaseh mmg merengek tiap kali aku anta die ke taska.
Mule2 mmg tak sampai ati.
Lame2 aku kuat kan ati jugak.

Dan hati aku juga begitu kuat sehingga aku tak jenguk pon Qaseh kat taska bila time rehat.
Bukan aku tak mau.siyes meronte2 nak pegi ngk.
Tapi sebagai ibu kepada Qaseh aku lebih paham perangai anak aku.
die tak boleh langsung tgk muke aku.Kompom akan menangis.
Jadi langkah terbaik adalah jgn tunjuk muke langsung.

Penah jugak aku turun untuk sekadar utk melihat, itu pon sekadar jenguk dari cermin je.
Yang pelek Qaseh cam seakan tau je aku ade kat luar.
Tapi die tak pasan kot itu aku sbb juz nampak mate je.
Sejuk ati aku bile aku turun tengok dorng tgh bagi anak aku makan. Ade sekali tu tengah tidur.
Okeh. Pointnya di sini aku pasti anak aku di beri makan.
Walopon teacher Qaseh cakap Qaseh kurang makan bubo yang aku bawak, dan lebih suke makan bubo org lain.
Aku tak kesah. Yang penting Qaseh makan. Tak perlu cerewet pada pandangan aku.
Tambahan pulak di taska Qaseh di beri makan 2 kali. Ok lah kan. Mau apa lagi.

Dan apa yang aku perasan semenjak di taska Qaseh sudah sgt ceria.
Msuk kerete mulut bising aje.
Lagi satu bile nak balik mesti sebok nak 'by by' org, padahal org tak 'by by; die pon.
Kalo dulu bile kite soh lambai cikgu bila nak balik die wat 'dek' jerk.
Bagi aku itu tandanya Qaseh seronok di taska baru ni bila tiap kali aku amik die cerie.

Dan lagi satu mungkin di taska Qaseh banyak main kot.
Qaseh adalah sgt susah utk tidor jika aku tak letakkan die atas tilam (baring) atau aku dodoikan.
Dan ade satu hari tu aku perasan bila balik dari taska, aku seperti biasa akan besembang dgn Qaseh mase aku drive supaya Qaseh tak busan sementare kami nak sampai ke rumah.
Bila tgh aku dok becakap dgn die aku tak dapat ape2 respon pon dari dia.
Bila aku toleh kiri aku ngk die dah telentok dalam carseat dia.
Alahai, leteh lah kot tu. Terus sayu je aku ngk anak aku telentok camtu.
Bila aku dan sampai umah. aku cium die,die bukak mate sikit ngk aku dan pejam mate balik.
Dan bila aku angkat die die masih lagi terlentok di bahu aku.
Bila tibe d rumah pon Qaseh masih nyenyak tidur sehingge jam 8 mlm.
Mmg betui2 leteh yerk. Agaknye hari tu kamu sakan bermain ye sayang.
Eh korang penah rase tak satu perasaan yang susah nak di gambar bile ngk anak tgh tidur. Mesti ade kan?
Aku pon ade rase perasaan itu

 Kamu main ape kat taska tadi sampai tak sempat sampai rumah kamu dah tidur?

Budak gemok yang keletihan sedang tidur. Tak sampai hati mama nak kejut kamu sayang.



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, March 30, 2011

Wordless Wednesday (2) - tidur



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, March 25, 2011

Nur Safwah


Finally! Dapat jugak aku cjumpe n cium si comel ni.
Semlm Shima msg yang Safwah akan kluar dari NICU pukul 6ptg.
Jadi aku trus msg Epoi utk pegi ngk Shema n Safwah mendangkan pagi ni Shema akan bergerak balik ke Perak untuk menruskan pantangnya di sana.
Bak kate Shima dah ramai yang menanti kehadiran si comel ni.

Dalam pukul 8 aku dah gerak pegi umah Shima.Sampai je umah ngk Shima tgh makan.
Ngk je keadaan shima otomatik teringan mase aku dok berpantang dulu.
Cume aku rase beze sket sebab cuace sekarang ni lagi ok berbanding mase aku pantang dulu.
Oh sangatlah tak tahan dengan cuace yang sgt panas mase tu.
Tu sbb aku trus berpantang secare moden.(alasan je tu)
Nak nengok tak gambar Safwah yang kiut miut itu?Jom layan.

Nur Safwah Muhammad Akmal

Muke Safwah aku ngk sebijik muke Amal. Senyum je Amal bile orang cakap camtu.
Mase aku datang opah Safwah dok pangku die. Sekali tido plak si comel ni.
Aku juz leh cium2 gitu jerk. nak pegang ngah tdo lak.
Tetibe ase cam besnye dapt bby ni. Heheeh.

Buat Sfwah yang comel. Jangan nakal2 yerk. Besar jadi anak yang solehah okeh. 
Nnt anty bawak akak Qaseh main ngan Safwah tau

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, March 23, 2011

Wordless Wednesday - zaman cintan-cintun



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, March 18, 2011

Kelahiran yang Di Nanti


Alhamdulillah...
pagi ini aku mendapat panggilan telefon dari kawan baik aku iaitu Shema yang die telah selamat melahirkan seorang baby gurl.
Kelahiran anak pertama buat shima pasti merupakan saat yang terindah buat die dan suami memandangkan mereka berdua pun tidak tahu jantina anak mereka pada awalnya.
Serius aku sebagai kawan pun over excited.
Alhamdulillah segalanya berjalan lancar dan shima selamat melahirkan bayinya yang chubby(kata dokter) lebih kurang jam 5.15 pagi tadi di Hospital Serdang.
Buat Shima dan Amal tahniah dan semoga menjadi ibu n ayah yang terbaik untuk baby yang pastinya comel itu.

**Aku gile tak sabo nak g melawat tapi mase shema kol pagi tadi die cakap bby kat NICU.
Buar bby:anty tak sabo mau jumpe kamu. Muah sket.
Gambo akan di update kemudian yer
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, March 10, 2011

Kongsi Kegembiraan


Bila mana aku dalam keadaan stress tentang pelbagai masalah yang melanda diri...
Bila mana aku runsing memirkan kan kondisi qaseh anak kesayangan aku...
Bila mana aku letih mencari taska dan pengasuh baru yang lebih baik untuk qaseh...
Bila mana pelbagai konflik yang melanda diri aku yang kadangkala buat aku putus asa...
Bila mana hati ini sentiasa memikirkan yang terbaik untuk Qaseh...

Dan hari ini..
Aku didatangkan dengan satu berita gembira
Alhamdulillah
Taska di bawah dimana tempat aku bekerja telah sudi untuk mengasuh Qaseh
Serius! perasaan aku kini sangat-sangat gembira
Tidak tergambar perasaan ini
Terasa segala masalah telah selesai
Syukur padamu Ya Allah!

Dan Isnin depan Qaseh akan ke Taska baru :)
Aku benar-benar bersyukur
Moga segalanya akan lebih baik.
Amin
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, March 8, 2011

Aktiviti Penghilang stress


Ini aktiviti lama.
Lebih kurang 2 atau 3 minggu yang lalu. Aku sendiri pun dah lupe.
Yang pasti sebelum Qaseh demam.

Tak silap aku on saturday Epoi, Qaseh n I went to Mines.
Planned mule juz nak isi mase lapang. Ujung minggu tak keluar kemana haruslah busan kan.
Mase tengah siap-siap baru teringat yang kupon untuk Discovery Mines yang aku beli hari tu tak habis lagi. Dah nak due dah.
Haruslah kami ambil kesempatan ni untuk enjoy sepuasnya kan.


Sampai je di Mines terus beratur untuk tebus kupon dan pegi naik bus dua alam.
Ape? due alam? Ya aku panggil due alam sebab die boleh jalan kat darat n kat air juge. 
Agak teruje gak sbb baru 1st time aku naik bus camni. Mesti korang dah penah naik kot bus ni. Aku je jakun. Haha.
Qaseh mmg sgt encited bile naik bus ni. Seperti biasalah dia kan pantang jumpe haiwan mulalah mulut die becok.
Aku suke gile tengok reaksi die macam tu.

Gambar di ambil sebelum kami naik bus tersebut.

Ini pula gambar dalam bus. Qaseh sedang menikmati pemandangan dari dalam bus yang sedang terapung ats air.

Turun je dari bus kami terus naik semula dalam shopping kompleks dan meyerbu pusat karaoke.
Di sebabkan kupon untuk karaoke pon ade haruslah kami terjah juga karaoke itukan.
Kalo nak pegi saje-saje jgn haraplah Epoi nak pegi.

mama & papa yang menggalak

Mase sampai bilik karaoke ni, cadangnya aku nak nyusukan qaseh sebabnye sevbelum tu die ngamuk nak susu.
Bile duduk je aku terus susukan die sambil tu Epoi sebok pilih lagu.
dah pilih lagu aku trus pegang mic n menyanyi sepenuh hati lah kan.
ape lagi Qaseh yang tengah menyusu trus tebangun, mungkin sebab tekejut kot.
Padahal baru je aku suakan susu kat die.
Dengan muke tecengang die tengok je mama dan papa die yang tengah melalak tu.
dalam ati agaknye die pikir ape dorang buat ni?
Sampai abis kami menyanyi Qaseh masih tecengang.Agaknya tak biasa kot dengar muzik yang kuat sangat. Ampun ye Qaseh. :)

Lepas berkaraoke kami pegi main bowling pulak. Tapi gambar tak de lah sebabnye kamera aku dah abih bateri. Giler frust mase tu.
Tapi ok gak kan tak de gambar jadi tak delah bukti dimana aku kalah di tangan Epoi.
Tipu punye Epoi cakap tak reti main tapi asik Strike je. Ampeh sungguh.
Yang qaseh plak bile tiap kali papa die baling bola die mesti tepuk tangan.
Okeh berat sebelah sungguh Qaseh ni. Mama jeles tau.

Selesai main bowling kami ke animal wonderland di Mines juga.
Seperti biasa Qaseh mmg akan menggalak bila tengok haiwan ni.
Alahai terasa rugi sebab tak de gambar.
Tapi nanti ingat nak pegi lagi sekali kot sbbnye qaseh suke nengok haiwan ni.
Kupon pun ade lah buleh lah pegi kan.

Begitulah aktiviti kami sekeluarga. Mampat sungguh kan?
Balik je rumah terus aku terbongkang kepenatan.

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Monday, March 7, 2011

Dua Sambutan


Ini kisah lama.
Maklumlah dengan kondisi Qaseh sekarang dan juga kekangan mase jadi agak lambat aku mau update.
Pada 26 dan 27 haribulan lepas aku sekeluarge telah di jemput untuk menghadiri manjlis sambutan haji lahir 2 orang kawan aku.
Seorang kawan di pejabat dan seorang lagi kawan mase sekolah menengah dulu.

Pada 26 hari bulan aku epoi n qaseh bersiap untuk pergi ke rumah Kak zet iaitu kawan seopis aku bagi meraikan hari lahir anak sulungnya.
Majlis bermula sekitar jam 2 ptg tapi aku terpakse datang awal sbbnye mengejar mase memadangkan Epoi kene masuk keje pukul 3 pada hari kejadian.
Memang agak kelam kabut. Ye lah mase suntuk tapi kami gagahkan juga pegi.
Menu tersangat lah byk tapi aku tak sempat nak balun semua. :)

Beberapa gambar sekitar majlis. Aku satukan semua supaya tak serabut sgt.

Tak sempat aku nak bergambar sakan terutama dengan tuan rumah sbbnye terlalu lah mengejar mase.
Gambar dia atas adalah gambar kawan2 pejabat aku yang sempat aku snap gambar dorang.

Dan keesokan harinya aku sekeluarga bergerak ke rumah shila di Presint 15. shila ni kawan sekolah menengah aku dulu. Juga meraikan sambutan hari lahir anak nya yang pertama iaitu danish.Layan gambar lagi.

Kek Danish sangat cantik.

Mase sampai rumah Shila Qaseh tengah tdo. Tak pasal2 shila kene bentang toto. Apolah qaseh ni., orang sambut besday die tdo.
Tapi nasib baik jap je die tdo pastu bangun, betri dah caj mulalah menggalak die kan. Abih danish di buli. Main rampas2 belon plak tu Tak senonoh punye budak. ampun ye shila. :)

Bila tengok sambutan besday anak orang ni aku pon terus teruja. Mulalah ligat kat pale otak aku ni mikir untuk besday Qaseh yang akan menjelang tiba lagi 2 bulan ini.

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Kisah 10 bulan


Semalam genap Qaseh 10 bulan.
Semakin menginjak usia semakin byk akal baru Qaseh.
Walaupon penat aku masih mampu tersenyum sbb dapat mebesarkan Qaseh dengan tgn aku sendirik.
Baru sekarang aku tau mmg besar pengorbanan seorang ibu.
Hati aku berbunga bile tiap kali Qaseh panggil aku 'mama'.
Itulah nikmat menjadi seorang ibu.

Sekejap je aku rase mase tu berlalu.
Sekarang Qaseh dah 10 bulan. Lagi 2 bln Qaseh nak setahun.
Sekarang kondisi Qaseh tidak menentu.
Qaseh asik demam je.
Masuk hari ni dah 2 mggu Qaseh demam
Minggu lepas seminggu aku cuti sebab nak jage Qaseh.

Dulu boleh jugak epoi curik2 mase jage Qaseh.
Tapi sekarang sebab tuntutan kerja, tak boleh nak elak.
Bile Qaseh asik demam aku jadik macam bingung jerk. Dah tak tau nak buat ape.
Bila tidur Qaseh tak lene aku yang rase macam nak nangis.
Badan pun makin susut.
Qaseh dah tak gebu macam dulu dah.
Kat rumah asik nak berdukung jerk.
Bile jadi macam ni aku sgt berat hari nak hantar Qaseh ke taska.

Dan semasa entri ini di taip, Qaseh sedang lena diulit mimpi di pejabat aku.
Ya! aku terpaksa bawak Qaseh ke opis sbb dah terlalu lame aku cuti.
Moge Qaseh cepat sembuh ye sayang. Risau ati aku ni.

* gigi Qaseh tumbuh lagi 3 batang. Jadi semuanya 5 batang. Mungkin ni salah satu sebab die demam jugak kot :)
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...