Follow me 'INSTAGRAM"

Monday, April 25, 2011

Kedua Kali Bulan ini


Sudah agak lame aku rase aku tak menaip entri baru di blog ni.
Mals pon ye, kerja byk pon yer dan yang paling penting kesihatan Qaseh bulanini tidak berapa baik
Kalo di ikutkan mau aje ari2 aku bercerita macam2 di blog ni.
Membace entri teman2 lain pon sekarang dah tak sempat apatah lagi meninggalkan jejak.

Buat pengetahuan kalian yang membaca, bulan ini 2 kali Qaseh demam.
Bukan demam yang sikit2 tapi demam yang makan masa lebih dari semggu untuk pulih.
Serius hati aku amat risau dan kadangkala runsing memikirkan puncanya.
Kata orang anak mau membesar jadi demam adalah perkara biasa.
Aku terima dan redha. Mungkin ini ujian buat kami sekeluarga.

Jumaat lepas aku terpaksa EL lagi memandangkan demam Qaseh tidak kebah malah semakin tinggi suhunya.
Dan malam tadi bermula episod di mana aku merasa berada di wad kecemasan.
Semalam lepas mandikan Qaseh, aku tidurkan dia.
Sebaik Qaseh bangun dari tidur aku rasakan badan Qaseh terlalu panas.
Kalo ikutkan semlm dah 4 hari Qaseh demam. Ya! agak lama aku rasakan.

Bila aku rasakan badan Qaseh panas, terus aku ambil suhu Qaseh.
Aku jadi sgt tak senang duduk, suhunya pada ketika itu 39.7.
Sgt tinggi aku rasa.
Dan pada saat itu juga aku panggil Epoi dan segera ajak Epoi ke Emergency.
Bimbang sungguh hati ini.
Selesai solat magrib, kami ke wad emergency.
Semasa dalam perjalanan ke hospital aku cek suhu lagi dan kali ini meningkat ke 40 darjah.

Aku peluk Qaseh kuat2.
Qaseh hanya mampu merengek.
Tiba di hospital, aku lihat ramai sangat orang dan pada fikiran aku mesti sampey ke tengah malam baru turn aku kot.
Tapi Epoi kate pegi je daftar dulu.
AKu turun dan bawak Qaseh dan terus cakap kat kaunter yang suhu Qaseh terlalu tggi.
Nurse di kaunter pegang dahi Qaseh dan die suruh aku duduk.
Tak lame lepas tu die panggil name Qaseh dan die bagi kat aku tuala basah untuk letak pada badan Qaseh supaya kurang panasnya.

Sementara tunggu nama di panggil, Qaseh tak berhenti merengek.
Hati aku jadi sayu melihat Qaseh begitu.
Sebaik nama di panggil, suhu Qadeh di ambil sekali lagi dan nurse tekejut bila suhu Qaseh pada tika itu adalah 40.4. Aku pon tekejut jugak. makin tinggi!
Terus nurse masukkan ubat bontot dan terus bawak aku masuk ke zon semi kritikal di mana aku tak perlu tggu turn.

Di situ seorang doktor datang cek Qaseh dan tak lame lepas tu aku di suruh tggu di luar sbb dorang nak ambik darah Qaseh.
Yang aku dengar hanya lah jeritan dan tangisan Qaseh. Menitis air mata aku.
Aku tak sampai hati terus aku keluar dari situ. Tak mampu untuk aku dengar tangisan Qaseh.
Tka lame lepas tu aku dipanggil semula dan aku disuruh untuk masahkan seluruh badan Qaseh dengan air untuk menurunkan suhunya.
Kami diberikan satu katil seperti di dalam wad.
Agak lama jugak aku di situ.
Bila nurse datang cek suhu Qaseh hanya turun sedikit iaitu 39.6.
Jadi nurse suruh aku basahkan lagi badan Qaseh sehingga suhu betul2 turun.

Aku sedih melihat keadaan Qaseh mase tu.
Mungkin terlalu sejuk sbb badan die di basahkan dgn air.
Aku lihat kiri dan kanan katil pun ade jugak budak lain yang sebesar Qaseh
Mungkin demam jugak kot. dan ade yang masuk air.
Lebihkurang sejam lepas tu , tiba2 Epoi masuk.
Aku mase tu tak terpikr pon aku datang nagn Epoi. boleh tak camtu?
Epoi masuk sorok2 kat ctu (kalo ikiutkan hanya org tetentu je boleh masuk sbb ni kawasan larangan) sbb die rase macam lame sgt aku kat dalam.
Die pon naik riso gak.Yelah kau pon leh telupe bawak henpon. maka segala komunikasi terhalang lah kan.

Tapi jap je pon Epoi kat ctu. Bile nurse nampak, Epoi dah kene halau keluar.
Ha degil kan. AKu dah cakap tadi. Hehehe
Lebih kurang sejam kemudian nurse datang semula untuk cek suhu buat kali kedua.
ALhamdulillah kali ni suhu turun ke 37. Lege sikit ati aku..
Dan nurse cakap kami dah boleh balik.

Tapi hari ni demam Qaseh seakan naik semula.
Aku terpakse kerja juga hari ni sbb terlalu kerap aku EL dalam bulan ni.
Jadi hari ni Epoi yang jage.
Tapi kalo esok Qaseh masih demam terpaksa jugaklah aku cuti lagi sbb esok Epoi berkursus pulak.

Untuk sedapkan ati yang sebabtiasa gusar dan bimbang ini aku hanya pikirkan kan ade hikmah sebalik semua ini.
Mungkin Qaseh nak pandai sesuatu yang baru kot.
Lebih kurang 2 mggu lagi Qaseh sudah mau setahun.
Dan besar anak aku.





My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, April 13, 2011

Wordless Wednesday (4) - Honeymoon 2009




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, April 8, 2011

Meraikan Yang Tersayang Part 2


Ok sambung semule entry pagi tadi.
Disebabkan aku sudah niat di ati mau beli sesuatu untuk Epoi.
Dan aku pasti sesuatu itu adalah ape yang Epoi inginkan.
Maka terpaksa lah aku ajak Epoi sendiri beli hadiah tersebut.

Lepas balik dari klinik kami pulang ke rumah.
Bagi qaseh tidur n makan ubat sume.
Dan malam itu, Bile tgk Qaseh macam dah ok aku cakap ngan Epoi jom jap kiter kuar.
Epoi cam pelek. " Kite nak kemane?"
Aku kater "Ala jom lah jap je pon"
Sementare tunggu Epoi siap aku pon siap2 kan Qaseh.
Mase ni badan Qaseh dah tak panas. aku lege sket.

Masuk je kete Epoi tanye "Kite nak g mane ni?"
Aku kate " Tah le"
Epoi wat muke pelek.
"Adoy tadi sayang yang ajak kuar kan. Nak g mane"
Aku ni tak tau nak cakap g mane. Dan lagi satu aku mmg dah planned nak bagi sesuatu ini kat epoi.
Tapi aku tak tau nak beli kat mane.
Aritu akuade servey kat mines tapi mase tu epoi ade sekali plak. Jadi aku tak beli.

Pastu dengan selambe aku cakap.
'Disebabkan arini besday abang, abang cakap lah nak g mane"
"Eh ye ke ke besday abang?" Epoi tanye aku
"Ha la besday abangkan. Jom kite g carik adiah" balas aku lak
"Kalo besdaya abang nape sayang tak wish pon. Pagi tadi kul 12am abang saje wat tdo nak tggu syg wish tapi syg tak wish. Pastu kul 1am abg bgun ngk Qaseh merengek abg tggu gak syg wish tapi syg tak wish jugak."
Hahaha amik ko menjadi gak lakonan ku itu.
Aku pon cakap lah. "Org tak lupe lah dan tak penah lupe ponkan. Konon igt nak wat surprise kat abg tapi tak jadik lak. Kek pon org dah bli ade dalam peti ais."
"Ye abg tau syg tak penah lupe, tu yang abg pelek nape tak wish pon. Abang dah agak mesti syg nak wat sesuatu ni."
Aku pon senyum jerk lah.

Dan selepas itu kami menuju ke IOI mall kat puchong nun.
Tah nape aku leh ajak Epoi g sane pon aku tak tau.
Sampey je sane trus g kedai yang berkenaan,tanye2 dah terus bli sesuatu yang epoi tesenyum bile melihatnya sambil berkate.
"Eh tak yah lah.Baik kite beli henpon je pakai duit ni. dpat 2 bijik tau"

Aku dah agak dah bende ni mmg akan terjadi tu sbb aku nak beli sendiri hadiah tu. Kalo dah beli mmg Epoi tak leh nak kate ape dah.
Apo lah Epoi ni org nak bg pon die leh pikir macm2 tau. die kate sayang duit lah.
Dan aku mmg dah sedie ngan jawapan dah.
"Kan dah 2 taun org tak bagi adiah kat abg. Taun ni bio lah adiahnye lain sket okeh. Nak ke tak nak ni. Tak nak kite balik jerk"
Dan Epoi senyum.
Aku tau macam2 die pikir. Tapi aku mmg dah niat nak beli Epoi bende ni.
Walopon die tak penah cakap kat aku, tapi aku tau die sgt nak bende ni bile die cite pasal kawan die punye bende ni.
Dan sejak dari bulan 1 lagi aku dah pasang niat n kumpul duit untuk beli bende ni kat Epoi.
Nak tau ape bendenye?


Tesengeh2 laki aku dah dapat ape yang die idamkan. Walopun mule2 tolak dah dapat terus peluk aku cakap "time kasih sayang. Segan lak abg"
Kire menjadi gak lah surprise aku kot sbb Epoi tak jangke aku beli DSLR untuk besday die.


Dan ini adalah acare potong kek ye. Kek bentuk hati.bile epoi bukak die cakap 'wow'

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Meraikan Yang Tersayang Part 1


Seperti  yang aku katakan semlm,7/4/2011 adalah besday Epoi.
Jadi aku bercadang untuk buat surprise kat die dan dgn itu,pagi itu aku langsung tak wish dekat die.
Konon2 nak bg kek n adiah baru wish.
Dan semlm ape yang aku rancang tak brape nak jadik sebabnye semlm aku half day.
Nape ye aku half day? Jom bace kisah seterusnya.

Semlm kat opis semase aku sedang tekun menjalankan aktiviti mengepam aku di sebuah bilik yang sunyi, tiba2 telefon aku berbuyik.
Aku tgk name pengetua taska Qaseh yang keluar.
Hati tak sedap, sbb minggu ni baru semlm je aku anto Qaseh.
Aku angkat pengetua die cakap :
'Puan, Qaseh muke pucat, bibir pon tak merah" aku tekejut.
Aku tanye balik "Badan die panas tak?"
Dan die jawab "Tak panas sgt tapi pucat je kami tgk, Kalo puan nak tgk boleh lah turun"
Dan dgn sepantas kilat aku terus off kan suis pump, kemas2 dan turun bawah.

Seperti biasa Qaseh nampak muke aku terus die merengek.
Tapi kali ni ni merengek tak berhenti. alahai tibe2 aku jadik sedey.
Teacher2 kat ctu pon cakap Qaseh tak aktif dan tak mau makan.
Aku bagi susu pon die luahkan balik.
Jadi aku amik keputusan untuk amik Qaseh dan bawak balik rumah.
Ya Qaseh masih lagi demam. Alahai sian anak aku.

Bayangkan lah aku membawa Qaseh dan beg2 nya beserta sekotak kek yang aku tempah untuk besday Epoi dalam satu mase.
Semuanya tak terjangke.
Kalo ikutkan mase lunch hour tu aku nak g alamanda nak beli kad n hadiah untuk Epoi.
Tapi ape yang berlaku tak mengizinkan.
Makanya surprise yang aku planned tak akan menjadi sbb hanya ade kek tanpa hadiah untuk Epoi.
Dan jalannya? Bawak yang empunya badan pegi pilih hadiah.



dan cerita bakal bersambung ya!
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, April 7, 2011

Anda sudah bertambah usia


Selamat Hari Jadi Abang!!

Entri khas buat Epoi.
Jadi sebelum itu jgn muntah ya jika ada ayat jiwang yang keluar dari aku.( Dah lame tak menjiwang ni )



Abang,
Sedar tak? Hari ni umur abang sudah 26 tahun.
Dan org masih 25++ tahun. Maknanya? abang dah tue, org masih mude. Ngeee

Abang,
Org tau tak mudah untuk abang hidup besama org,sbb org kan garang tapi abg ttp sabar.
Tapi abg org nak cakap ni. Org marah tak bererti org tak sayang.
Dan abang tau kan org sayang abg sangat2?

Oh ya abang org nak mintak maap sebab hari ni org buat2 lupa Hari Jadi abang.
Org nak ngk ape reaksi abang.
Dan org nak abang tau orang tak penah lupe pon ( Kejam kan aku tak wish langsung, belakon buat2 lupa )

Org jugak nak mintak maap sebab dah 2 tahun tak bagi abang hadiah (sebenarnya niat nak bagi tapi asik tetunda, sedar2 dah masuk tahun ke 3)
Jadi tahun ni org mau buat surprise untuk abang.
Malam ni kite celebrate ye.
Kek pon sudah ade sebenarnya.
Dan hadiah mlmni kite pegi beli sesame yerk.
Sory lah sbb org Saje buat2 lupa.

Abang,
Org doakan abang panjang umur dah murah rezeki.
Org nak abang tau abang segalanya untuk org.
Dan cinta di hati ni tak pernah pudar dan takkan terpadam,hanya untuk abang.
Yang pastinya bahtera cinta yang kita layar bersama akan terus di hiasi dengan buih2 cinta dan kasih sayang antara kita : Abang, orang dan Qaseh!

Oh ya abang.
Org nak abg tau org bahgie dapat hidup bersama abang.
Trime kasih abg sbb sudi trime org seadenye.
I Love U. Muah

**Tibe-tibe jadi blurr tak tau nak cakap ape. Adoy...
Dah byk kali taip pastu edit dan taip balik. Nampak sgt aku dah lame tak menjiwang.


Next entry aku story pasal kek n hadiah ye!
My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, April 6, 2011

Bila Bersama Papa


Masuk hari ni dah 2 hari Epoi jage Qaseh kat umah.
Epoi dengan rela hati nak amik cuti jage Qaseh memandangkan opis aku sgt susah kalo nak cuti.
Bila Epoi jage aku tak kesah sgt sbb aku tau Epoi jage ok dan mungkin lagi ok kot dari aku sebab aku ni garang. :)

Tapi tadi Epoi msg aku.
"Anak kita ni manja lah" Itu msg yang aku terima dari Epoi. Aku tersenyum dah dapat mengagak ape yang berlaku.
Dan aku balas dengan pertanyaan "Nape? Ape Qaseh buat"
"Die tido nak berpeluk pulak"
Aku kata " Biasalah tu. Mmg die macam tu"

Dan dalam hati aku cakap. Ha...tu lah semlm dok gelak2 kat aku cakap aku manje kan Qaseh sgt.
Kan sendiri sudah rasa.
Tapi apa yang aku perhatikan Qaseh tesangat lah lebih manjenye bile demam ni.

Semlm mase aku balik nampak je aku terus merengek padahal sebelum tu elok je lah hai main cak2 ngan papa die. Dan2 tu jugak sue tangan suruh aku dukung.
Tak sempat aku nak letak beg lagi. Layan kan aje lah.
Dan aku pasti sume anak2 musti manje kan?kan?kan?
dan itulah yang membuatkan mereka comel.


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wordless Wednesday (3) - mimik muke



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Tuesday, April 5, 2011

Contest Photo Anakku Ceria


Telah di tag oleh Sha lame sudah.
Tapi hari ni baru nak bayar hutang.
Nasib baik tak terlepas tarikh ye.
Ok mari kita lihat apa contestnya.



'Contest Photo Anakku Ceria' oleh Hanin

Segala terma dan syarat sila kilik SINI ya

Jadi gambar yang aku pertaruhkan untuk contest kali ini adalah :

Amcam? ceria tak?
Dengan mama n papa over ceria :)

Nama Mama : Mar
Nama Papa : Epoi
Nama Anak: Qaseh Nur Azzalea Mohd Shaiful
Umur : 11 bulan

Bagi memeriahkan lagi contest ini saya mau tag :


dan tarikh tutup penyertaan adalah pada 10 April 2011. Jadi apa tunggu lagi. Jom join!

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Perihal Kesihatan


Semalam aku terpaksa EL lagi.
Kalo ikutkan mmg tak mau EL.
Maklumlah opis aku ni sgt lah susah nak EL.
Kang byk lak cite. So selagi buleh aku tak mau EL.
Tapi semlm tepakse gak lah EL sbb Qaseh demam lagi.

Sume bermule pada hari Sabtu.
Sabtu aku dah planned nak lik Melake nak jenguk mak aku.
Maklumlah org baru bepindah kan, nak gak aku jenguk mak n ayah aku di melake nun.
Selain dari tu, aku perlukan salinan Ic ayah aku untuk lengkapkan borang PTPTN untuk tukar ke Ujrah tu.
Tapi pagi tu mase aku nak mandikan Qaseh aku rase badan die dah panas.
Demam lagi anak aku ni.
Aku terus msg epoi cakap badan Qaseh panas.
Mg lembek je badan Qaseh.

Kalo di ikutkan mmg tiap2 bulan qaseh demam.
Bulan lepas demam nak tumbuh gg buat kali kedua.
Tapi ape yang aku perasan Qaseh kalo nak beralih bulan, nak tumbuh gg mesti die demam.
Betui lah kate org dulu2 kan.
Tapi aku jangkekan demam kali ni mgkin tak lame kot sbbnye nak berlaih bulan je. (pepandai je buat andaian sendirik).
Dan hari ni Qaseh masih tak dihantar di taska, badan masih panas.
Hari ni turn epoi lak jage Qaseh.


 Muke budak demam. Merengek aje lah kan die.

 Mase ni nak bawak die g klinik. Suhu 39

 Qaseh tesangat lah manje bile demam. Aku tak leh bangun, nak bekepit jerk

Tidur malam pon tak lene. Dan kali ni demam, kalo nak tidur aku kene tidurkan atas badan aku dulu, bile dah lene baru leh alihkan kebawah. Bak kate epoi, 'anak manje mamakan' sambil senyum2

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...