Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, December 13, 2012

Jantina Bayi dalam Kandungan : Boy atau Gurl?


















Kalau ikutkan mggu ini kandungan aku dah masuk 21 minggu. Kejap je rase mase tu berlalu.
Check Up bulanan untuk adek baby kali ni aku buat di Klinik Kesihatan Presint 3 je. Kali ni check up macam best sebb doctor mmg rajin scan.

Kalau ikutkan mmg dah boleh tau jantina la kan sbb baby pon dah 21 minggu. Tapi aku mmg plan nak wat 3d 4d scan awal tahun depan. Mase qaseh dulu pon mmg aku tggu kandungan aku 6 bulan baru wat 3d scan ni. Tapi nak tgu tahun depan tu rase lame lah sgt kan. Aku ni dah tegedik2 nak tau jantina adek baby ni.

Pastu tgn ni pon gatai2 lah gi gugel kan Petua Jantina Baby ni. Jom kite ngk mana yang kena..hahahah...
Eh korang yg tgh pregnen tu pon boleh try jugak. Tapi nasihat aku lah kan....Buat boleh, pecaye jgn. Ni saje utk suke2 je. Sume tu Allah dah tentukan kan. Jadi apa tggu lagi jom sama2 buat kawan2.

BABY GIRL *aku kalerkan tulisan kaler pink ape yg aku alami*

1. mengalami morning sickness yg teruk pada awal kehamilan
2. merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
3. payudara kiri lebih besar berbanding kanan
4. rambut kelihatan kemerahan berbanding sebelum pregnant
5. bentuk perut condong ke arah atas
6. perut nampak agak lonjung
7. mengidam makanan manis
8. sukakan buah-buahan
9. suka minum air atau jus yang besifat masam
10. lebih cerewet semasa hamil
11. mudah moody berbanding sebelum pregnant *aku mmg sentiase moody kot* haha
12. kulit wajah kelihatan bermasalah sebelum pregnant
13. tidak suka makan roti bersama kulitnya
14. payudara kelihatan mengembang
15. suka tidur menghadap kearah kiri
16. nipple breast kakak atau abg (jika ada) terbelah
17. garisan menegak dr bawah ketas pada perut ibu tidak terang atau terputus2

Result : 7/17

BABY BOY  *kaler biru utk ape yg aku alamai*

1. tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tidak langsung. * aku start mabuk teruk masa aku pegnen 3 bln lebeh*
2. degupan jantung bayi kurang dari 140 kali/minit. *aritu check up 150*
3. merasakan berat beban pada bahagian hadapan tubuh.
4. perut kelihatan bulat sempurna
5. bahagian areola (kawasan hitam sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
6. bentuk perut condong ke arah bawah.
7. suka makanan yang masam dan masin
8. suka makan daging dan keju
9. tapak kaki selalu berasa sejuk
10. tangan selalu kekeringan
11. suka tidur menghadap kearah kanan.
12. kelihatan berseri semasa hamil.
13. selalu sakit kepala.
14. suami mengalami pertambahan berat badan.
15. hidung kelihatan lebih mekar.
16. Nipple breast kakak/abang bulat atau timbul
17. garisan menegak dr bawah ke atas pada perut ibu terang

Result : 8/17

Kalau lihat pada result lebih pada baby BOY. Tapi lebeh 1 point je kot. Hahahha.. Mmg tak boleh pakai ni.
Tapi walau ape pon jantina adek baby yg bakal lahir ni aku n Epoi mmg tak kesah. Epoi pon awai2 lagi cakap die tak kesah pon dapat anak lelaki ke pompuan. Kite tggu taun depan ye nak tau jantina baby yg sebenar.


*sebenarnye mase scan kat klinik kesihatan tu doctor dah gtau aku dah jantina adek bby yang aku kandungkan ni. Heheheheh....Buat mase skang ni kite RAHSIA kan dulu ye sbb mcm masih awal je lagi kan. Tggu taun dpn..taun dpn tau...Jeng Jeng Jeng






My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

3 comments:

  1. tgk kalendar cina tu, kalau qaseh tepat.. insyallah yg ni pun tepat.. tp utk akak tak tepat pun :)

    http://mempelamapple.blogspot.com/2011/04/kalender-kuno-cina-menentukan-jenis.html

    ReplyDelete
  2. boboy kot...bestnyer klu dah dpt sepasang...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...