Follow me 'INSTAGRAM"

Tuesday, December 4, 2012

RESEPI : Udang Masak Lemak Cili Api


Boleh dikatakan aku jarang ke dapo 2 3 bulan yg lalu.
Bukan malas tapi  mmg tak larat gile. (alasan kannn..hahaha)
Tapi baru2 ni Epoi kne pegi kusus 4 ari kat Tengganu, maka nak tak nak aku kene jugak masak.
Kalo tidak mmg kebulo lah aku ngan Qaseh kan.

Sebelum g kusus Epoi bawak lah aku g shopping brg2 dapo kat Carefour nun.
Malas nak g jauh2. Lgpon bli sikit je. Utk aku masak 4 ari tu je.
Di sebab kan Qaseh suke makan udang, aku beli lah udang sikit, sutun sikit ayam 2 ketul.
Dah lame tak masak membuat kan aku jadi terpinga2 nak masak ape ek.
Lgpon aku ni mmg bukan pandai masak pon.
Setakat masak yg simple2 tu boleh lah.

Udang Masak Lemak Cili Api

Aku tak tau lah korang masak lemak cili api macam mane.
Tapi bagi aku masak lemak cili api adelah masakan aku di kala aku malas.
Sebab tak payah nak tumis bagai. Bawang pon tak pakai. Senang kan?
Mmg dari dulu, bg aku masak lemak cili api adalah yg paling simple dan akan aku masak bile aku malas  (tapi mmg ari2 pon aku malas.hahaha)
Meh aku tempek resepi Udang Masak Lemak Cili Api versi aku.

Bahan-Bahan :

20 ekor Udang
15 tangkai cili api di kisar (kalau suke pedas boleh tambah lagi cili ikut kesesuaian)
Serbuk kunyit (nak gune kunyit hidup pon boleh jugak)
1 batang serai dititik
2 bijik kentang (belah 4)
1 kotak santan kecil (200 ml)
1 helai daun kunyit (di hiris halus2)
Asam keping
Garam (if korang nak manis boleh letak gule sikit tp aku tak letak pon)


Cara-cara :

1. Kisar cili api bersama2 dengan serbuk kuyit/kunyit hidup. (Jangan lupe letak air ye mase kisar tu)
2. Lepas tu masukkan cili api dan kunyit yang telah dikisar itu bersama2 serai  dan kentang ke dalam periuk  dan panaskan di atas api yg sederhana sehingga kentang separuh empuk. (tambahkan sedikit air jika perlu)
3. Lepas kentang dah separuh empuk, masukkan santan. Perlahankan api, kacau selalu ye kawan2.
4. Last sekali masukkan udang dan juga asam keping. Perasakan dengan garam. Tunggu sehingga udang dan kentang betul2 masak, masukkan daun kunyit yg dihiris halus, kacau2 dan boleh lah tutup api.
Sedia untuk dihidangkan bersama2 nasi.

Masak Lemak cili api ni aku suke makan dengan sambal. Ape2 sambal lah. Tapi ari tu aku makan ngan sambal sotong. Pastu letak kicap sikit..Kalau ade ikan goreng lagi sedap.Perghhhh...


Malam ni kalau rajin nak masak Ayam Masak Burma. Kalau sedap aku tepek resepi ye.


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

3 comments:

  1. blog dah semakin ceria dgn entry² baru.xbesawang dah.haha :)

    ReplyDelete
  2. Tu la pasal...tetbe mood ade plak..dlu ade je bnd nak cite tp mood plak takde..hahaha..

    ReplyDelete
  3. mek na :alamak...aku terdelete komen ko....aku rase aku tekan publish...sekali ngk komen dah kene delete...maklumlah jari beso...approve komen dari enpon gini lah gamoknye...hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...