Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, January 17, 2013

Check List Barangan Keperluan Baby & Mama -Part 1




Okeh, kalau tgk ticker kat atas tu kandungan aku lagi dua mggu nak masuk 7 bulan. Tapi satu persiapan pon aku tak buat. Mungkin sbb aku pikir byk barang2 Qaseh yang boleh diguna pakai untuk adek baby ni. Jadi kalau beli last minit pon takde hal kot. Eh, tapi jgn igt aku tak amik berat langsung sbb ni kandungan yang kedue. Kandungan pertama ke kedue ke ke sepuloh ke tetap same bagi aku. Anak adalah anugerah terhebat yang ALLAH beri pada kita. Jadi kite perlu menghargainya. Minggu depan mase cuti Maulidurasul tu aku ngan Epoi dah cadang nak start beli sikit2 mane barang yang tak ade tu. Jadi mari kita lihat senarai barangan yang telah aku sediakan & tambah mengikut keperluan aku dan pengalaman mase aku pregnen kan Qaseh dulu dari check list sedia ada yg aku gugel . Mana item yang aku dash tu maknenye aku mmg tak perlukan sbb mase Qaseh dulu mmg tak gune pon. Oh ya, harapan aku kali ini agar aku dapat menyusukan adek baby sepenuhnya same macam aku menyusukan Qaseh sampai  Qaseh berusia 2 tahun dulu. Moga impian aku tercapai. Aminnn..

BABY:
1 Baju Harian -Baju Lubang-lubang  3
2 Baju Harian - Singlet  3
3 Baju Harian- Lengan Pedek  3
4 Baju Malam-Lengan panjang  3
5 Baju Jalan-jalan 3
6 Romper   3
7 Sarung Tangan & Sarung Kaki 5 *reuse dan tambah*
8 Baby Bip 3 *reuse* DONE
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10 *ibu buatkan.Tq ibu*
11 Topi 3 *reuse* DONE
12 Tuala Kecil 3
13 Legging + Baby Tight 5
14 Bedung  2 *reuse & tambah*
15 Receiving Blanket 

MAMA *KEPERLUAN HOSPITAL* :
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses
5 Stokin
6 Kain Batik
7 Baju/Seluar Dalam
8 Skaf Kepala/Ki
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka14 Selipar
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh *dulu mase Qaseh tak minum pon*
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas *hospital sediakan*
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater)
23 Sikat
24 Breast Pad
25 Nursing Bra *reuse & tambah*
26 breast pum *hospital sediakan*
27 Breast Milk storage

MAMA *BERPANTANG* :
1 Jamu/Set Lepas Bersalin *plan nak bli loose set tanamera + NR + Puteri Binari*
2 Stokin DONE
3 Baju Sejuk DONE
4 Tungku DONE
5 Selimut DONE
6 Selipar lembut DONE
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik DONE
9 Bengkung/Barut DONE
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut

DIAPERING :
1 Kain Napkin *reuse sbb mase Qaseh bli byk tak gune sgt*
2 Lampin Pakai Buang (NewBorn dan  Saiz S)
3 Baby Wipes
4 Safety baby pin
5 Changing Mat 
6 Nappy Liner 
7 Berus Lampin 
8 Baldi Untuk Napkin 
9 Beg Untuk Diapers  *reuse* DONE
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
11 Cloth Diaper
12 Rubber Sheet
13 Botol Sembur Air 

BABY CARE & GROOMING
1 Bedak Bayi 
2 Losyen Bayi 
3 Minyak Bayi (Baby Oil) 
4 Tisu 
5 Sikat *reuse kongsi dgn kakak Qaseh ye*
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)  *reuse* DONE
8 Nasal Aspirator 
9 Methylated Spirit – alcohol 70% (Cuci pusat sebelum luruh) 
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi) 
11 Termometer  *reuse* DONE
12 Vicks
13 Minyak Telon / Minyak Yuyi
14 Syringe for Medicine 
15 Cotton Balls 1
16 Bekas isi bedak
17 Nappy Cream 
18 Toothbrush 

NURSERING :
1 Selimut  *reuse dan tambah*
2 Bedding set(Tilam Kekabu) *reuse & nak mintak tlg ibu jahitkan sarung baru jer*
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor   *reuse* DONE
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)  *reuse* DONE
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)  *reuse* DONE

FEEDING :
1 Botol saiz S
2 Puting Botol Susu 
3 Bottle Sterilizer 
4 Berus Pembersih Botol  *kongsi dengan kakak Qaseh*
5 Sabun Cuci Botol *kongsi dengan kakak Qaseh*
6 Penyepit Botol 
7 Sterilising Tablet 
8 Nipple Cream *dulu mase Qaseh tak penah gune pon*
9 Nursing Pad Washable 10
10 Nursing Pad Disposal  2 kotak
11 Breast Pump *reuse Spectra 3* - hantar servis bln 3 nnt
12 Nursing Pillow 
13 Nursing Bra *reuse dan tambah*
14 Termos
15 Cooler Bag & ice pack *reuse dan tambah*
16 Drying Rack
17 Buku Panduan Menyusu 
18 Plastic Storage Milk
19 Tungku baby utk tuam 

BATHING :
1 Tuala mandi
2 Besen Mandi *reuse* DONE
3 Syampu  & Sabun Mandi Bayi
4 Span
5 Gayung
6 Baby Holder

TRAVEL :
1 Beg Bayi *reuse* DONE
2 Baby Warmer for Bottle  (tak perlu jika BF)
3 MILK Casing (tak perlu jika BF)
4 Baby Carrier *reuse* DONE
5 Stroller  *reuse* DONE
6 Car seat *reuse* DONE
7 Nursing Cover

EXTRA :
1 Penyangkut Baju Berklip 
2 Permainan Bermuzik *reuse* DONE
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Penyangkut Kecil 
6 Album
7 Beg Bayi  *reuse* DONE
8 Baby Sling *reuse* DONE
9 Nursing Clothes / Wear *reuse dan tambah*

Hohohoho... rase mcm sikit tapi byk lagi yang tak beli rupenye. Aduh. Mggu depan mmg wajib start membeli mane yang patut ni. Mcm barang2 utk Bf tu pas besalin boleh bli kot. Sbb mase Qaseh dlu aku bli on9 saje. Jadi senang lah kan. Baju pon nak bli sikit2 untuk tambah2 sebab mase Qaseh dulu ade yang tak pakai sbb cepat sgt budak Qaseh tu membesar. Mama die ni dulu shopping baju anak tak hingat donia kan. Jadi utk anak no 2 ni insap sket, tggu adek baby besar sket baru shopping yang lain. Heheheh..


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

6 comments:

  1. bestnye coping brg baby..mst baby boy..lg tmbh best..xsabar for my 2nd pulak...slamat mencopingkan diri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan?bab shopping mmg best...time tu mule lah rambang mate...tu kene bawak gak cek list ni...klu idak mau bende yg tak yah beli di beli sekali...

      Delete
  2. byk nya u. i lak tkt nengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...byk kan?be taip wat camni igt sket je nak bli. ble dah senaraikan sekali ngk...boleh tahan jugak

      Delete
  3. WAHHHH TERUJANYAAAAAAAAAA BACA ENTRI NI

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik.....bab shopping sume org mesti teruje kan..terutama barang naak2....mar weekend ni baru nak start shopping...dah tak tahan dah ni... hehehhe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...