Follow me 'INSTAGRAM"

Wednesday, January 16, 2013

Kisah Qaseh dan Dragon


Di suatu petang di sebuah apartment di Putrajaya.
Ewah...dah macam karangan ni. Hahahahah. Macam biase balik keje pekare pertama aku buat adalah on kan tb untuk Qaseh. Biaselah cite katun kesayangan ramai Upin dan Ipin tu kan. Abis citer tu aku punye turn plak nak layan emosi ngk sinetron Bayu Cinta Luna. Ade ke yg same2 melayan emosi ngk cite indon ni? Tajuk mmg tak boleh blah kan? Lepas abis citer indon Qaseh amik balik turn die utk layan Upin Upin dan kadang2 klu aku takde mood nak ngk cite BCL tu aku bg je die pilih ngk katun ape die nak.

Macam semlm lah aku maleh nak layan kemerapuan cite indon tu, tambahan plak aku tgh penin pale tak larat gile plus sakit2 badan, aku bio je lah Qaseh layan katun ape die nak. Aku pon tak sure katun ape yg die ngk tapi yg pasti tb 3. Tgh2 aku melayan mate tetbe Qaseh jerit2 panggil aku.

Qaseh : Mama...mama...kakak takut (sambil tgn die tnjuk2 kat tb pastu belari2 peluk aku)

Aku : Takut apenye kakak oi. Mama ade kat sini lah

Qaseh : Tu mama..tu...tu ape tu mama...takut...takut.. (jari die dok masih la tnjuk katun kat tb tu)

Aku tgk katun tu, pastu aku ngk Qaseh. Pastu aku senyum. Hah budak ni cakap je macam org tue tapi bende ni pon nak takut. (tu perangai mmg sebijik aku lah lah...hahha). Nak tau ape yg die takut kan? Jeng Jeng Jeng.

Hahaha...ini je pon. Dragon. Tapi die berie punye takut. Bukan main2. Dragon dalam tb semlm lebih kurang mcm ni jugak siap api2 n muke mmg ganas gile.

Maka sebagai ibu yang selalu menyakat anaknya, aku dah dapat idea baru.

Aku : ala...tu dragon lah kakak. Kakak takut ke?

Qaseh : Egen?Kakak Takut mama. Kakak takut. Tutup tb. Cepat tutup tb. (laju je die bg remote kat aku)

Malam tu mase berdue je dengan Qaseh atas katil, setelah penat aku pujuk die soh tdo. Tapi seperti biasa rayuan ku langsung tak di endah kan. Die slamber je lompat2 atas katil, tak pon keletek2 perut aku. Aku marah macam mane pon die  buat dekk je tak nak tdo, maka :

Aku : Kakak tdo cepat. Kang mama panggil Dragon

Qaseh : Tak nak mama. Tolong mama.. tak nak. Kakak takut.

Aku : Kalau tak nak, cepat pejam mate tdo. Dah lambat ni. Esok nak g school susah nak bgun.

Qaseh : Jgn panggil Egen. Kakak tdo.

Aku : Ok. Mama tak panggil, tapi kakak kene tdo cepat.

Lepas tu aku buat2 pejam kan mate. Tak sampai 5 minit aku pusing sebelah, Qaseh dah lelap sambil tgn die tutup mate macam budak ketakutan. Tetbe rase besalah plak. Qaseh tdo dalam ketakutan. hahaha..Kejam ok aku...Tapi kalau tak buat camtu kul 1 pagi pon die tak tdo..Pastu esok pagi2 wajib besilat aku nak kejut kan die siap ade drama air mate lagi. Papa die balik keje malam tadi pon tekejut ngk anak die dah tdo.

Tapi kalau dragon yg macam ni mesti Qaseh tak takut. Comel je kan?




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

2 comments:

  1. danish pn susah tido.klu ade laki aku okla.klu xde time wiken,stres aku nk tidokan be2 dgn danial

    eh nape aku bbm xpat.nk tye mane ko beli pemanggang ajaib tu.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. enpon aku rosak lah....tak leh detect simkad..skang gune fon biase je...
      pemanggang tu aku bli ngan budak opis aku...rm129...klu ahli murah sket...tapi kan ade mmber aku bli lagi murah...ko try gugel2

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...