Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, January 3, 2013

RESEPI : Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


Entry hutang dengan Mek Na. Ampun ye Na, lambat beno aku up resepinye. Pemanggang ko pon dah sampai depan mate kan. Pasni leh le try resepi ni plak. Sedap tu mmg dah pasti. Tambah2 ko lagi pandai masak dari aku. Meh kite ngk resepi Ayam Panggang ala Kenny Rogers ni ye.

Bahan-Bahan  :
5 ketul ayam
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci halia*

1 sudu sos tiram*
2 susu kicap pekat*
lada hitam (lg byk lg sedap)*- aku gune 5 sudu tak silap
1 sudu besar madu*
1 ketul kiub ayam *
1 sudu besar gula pasir*
1 sudu besar herba campuran (aku gune yg brand tesco)*
1 sudu teh garam halus*
Sedikit mentega


Cara penyediaan:


1. Campur kesemua bahan yang bertanda * dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi bersama-sama ayam yang telah dibersihkan. Pastikan sume bahagian ayam telah dilumurkan tau. Lepas tu perap selama 1 setengah jam/semalaman. (lagi lama perap lagi bagus)
3. Sapu sedikit mentega pada keseluruhan ayam sebelum proses memangang di mulakan. 

4. Susunkan ayam dalam pemamggang ajaib dan bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (rajin2 le tgk ayam tu tau takut ade plak yg terhangit)- Kalau tak nak ayam tu terlalu kering setiap kali kite cek ayam tu sapukan sikit bahan perap tu pada ayam
5. Siap! Senang kan?


*Oh ya! resepi asal aku lupe mane aku amik, sbb byk resepi aku ngk. Kalau rajin korang boleh je gugel.


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

3 comments:

  1. Mar, macam sedap je
    kita selalunya lumur pakai bahan mcm buat rendang je
    ok boleh cubalah this week sbb pemanggang pun mcm lama dh x function

    thanks share recipe ya!

    ReplyDelete
  2. Kawan2...cuba lah....mesti puas ati...bahan2nye pon simple aje kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...