Follow me 'INSTAGRAM"

Friday, February 8, 2013

Berat Badan Berlebihan? dan Minum Air Gula (MGTT)


Lame gile kot tak update.
Klu ikutkan ade je story nak cite tapi mood yg takde. Camne? Maka terabailah blog ni buat seketika. Sebenarnye aku baru je balik dari Klinik utk minum air gula. Pengalaman pertama buat aku. Sebab mase Qaseh dulu tak kene pon.Kali ni aku kene minum jugak. Sebab ape?Sebab berat dah terover naik. Patut sebulan aku kene naik 2 kilo jer. Tapi Check up last week naik sampai 3.8 kilo. Patutlah aku rase badan aku ni dah macam susah nak di bawa.Berat bebeno da ha. Skang baru 28 Week ++...Berat aku dah pon 72 kg. Berat hokeh. Dulu mase Qaseh last berat sebelum aku besalin adalah 74. Naik 26 kg dari sebelum aku pegnen kan Qaseh. Dan pegnen kali ni kebarangkalian utk mencecah ke 80 kg tu adalah tidak mustahil. Hoyeh2 ...aku gemok..Hahahah... Jenuh lah aku nak turun kan berat badan balik ni. Haih....

Ok. Berbalik kepada cerita asal. Pengalaman pertama bagi aku untuk minum air gula adalah ok je. Takde lah seteruk yg macam aku dgr sebelum ni. Ish. Berie je aku takut2 nak kene minum air gule. Tadi pas minum aku ase biase je. hahah... Ke sebab aku lapo ek? Buat mereka2 yg baru 1st time nak minum air gula ni tok sah le takut ye. Tak de pape pon. Sedap je aku rase air gule tu. Macam air gula yg aku minum tadi ade perasa. Perasa anggur. Pastu die suam2 sikit. Cawan die mmg beso. Ko kene abiskan satu cawan tu. Aku dapat je air gule tu aku terus minum tanpa henti. Sebabnye klu ko minum seteguk2 mgkin sbb tu kot ko ase tak sedap. Tadi aku ngk ade je ibu2 yg minum seteguk pastu wat muke, pasu seteguk lagi pastu wat muke. Hoih...sekse je aku ngk tadi. Nasib le aku tak cenggitu.

Prosedur minum air gule ni cenggini. Mase nurse bagi temujanji aritu die dah gtau awai2 dah pukul 8 pagi tepat kene ade dekat klinik. Maka pukul 7.30 pg aku dah standby depan pintu klinik. Tak nak lambat weh. Kang sekse nak tggu giliran. Maka dapatlah aku giliran nombor 2. Seronok ok. Cepat lah aku balik. Lepas amik nombor, name ko akan di panggil utk amik darah. Lepas amik darah tu , ko kne g minum air  gule yg sedap itu dan ko kene tggu 2 jam tak boleh pegi mane2, tak boleh makan atau minum dan tak boleh muntah jugak. Klu ko buat sume tu maka ujian akan terbatal. Maka sia2 lah ko puase dari pukul 10 mlm tadi kan. Tujuan dorg tak bg ko begerak ke mane2 tu takut nanti menganggu hasil ujian tu lah. Ni bukan aku cakap tau . Ni nurse yg cakap. Tapi klu takat nak g toilet tu boleh je lah kan. Gile ape nak tahan dr g toilet. Macam dekat Klinik Kesihatan Presint 3 ni, sementare nak tggu 2 jam tu, dorg tak nak bg ko boring dorg ade wat sesi pengisian ilmu. Macam tadi sister kat situ bagi taklimat pasal PAP SMEAR. Jadi idokle ko bosan kan dok melangut tanpa buat ape2 due jam tu. Selesai due jam tu, nama ko akan d panggil semula untuk amik darah buat kali yg kedua. Lepas tu? Lepas tu ko boleh lah balik. Simple je kan? Result die aku tak sure bile leh dapat tau. Mayb next cekup kot if takde pape masalah. If ade masalah dorg akan kol ko sendiri utk bgtau. Harap sesgt lah result aku ok.

Jadi itu saja utk hari ini. Yey! ari ni dah ari Jumaat. Cuti panjang sbb Raye Cine tapi aku tak kemane pon sbb Epoi kene kerja. Selamat bercuti kawan2.




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

2 comments:

  1. same la berat bdn naik kaw2..mnum air gula pun dh 2x..
    last chekup utk 35w berat suda 73..
    hope sampai bersalin jgn lepas 75kg arr...ni pun risau mcm ne nk kurus blk..
    kena pantang betul2 la pasni..hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...mmg dilema sungguh kab ble berat badan over sgt time pegnen ni kan...riso nnt pas besalin tak leh nk turun...takpe2...same2 lah kite berusaha utk kurus semula...cayok2!!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...