Follow me 'INSTAGRAM"

Thursday, January 17, 2013

Check List Barangan Keperluan Baby & Mama -Part 1




Okeh, kalau tgk ticker kat atas tu kandungan aku lagi dua mggu nak masuk 7 bulan. Tapi satu persiapan pon aku tak buat. Mungkin sbb aku pikir byk barang2 Qaseh yang boleh diguna pakai untuk adek baby ni. Jadi kalau beli last minit pon takde hal kot. Eh, tapi jgn igt aku tak amik berat langsung sbb ni kandungan yang kedue. Kandungan pertama ke kedue ke ke sepuloh ke tetap same bagi aku. Anak adalah anugerah terhebat yang ALLAH beri pada kita. Jadi kite perlu menghargainya. Minggu depan mase cuti Maulidurasul tu aku ngan Epoi dah cadang nak start beli sikit2 mane barang yang tak ade tu. Jadi mari kita lihat senarai barangan yang telah aku sediakan & tambah mengikut keperluan aku dan pengalaman mase aku pregnen kan Qaseh dulu dari check list sedia ada yg aku gugel . Mana item yang aku dash tu maknenye aku mmg tak perlukan sbb mase Qaseh dulu mmg tak gune pon. Oh ya, harapan aku kali ini agar aku dapat menyusukan adek baby sepenuhnya same macam aku menyusukan Qaseh sampai  Qaseh berusia 2 tahun dulu. Moga impian aku tercapai. Aminnn..

BABY:
1 Baju Harian -Baju Lubang-lubang  3
2 Baju Harian - Singlet  3
3 Baju Harian- Lengan Pedek  3
4 Baju Malam-Lengan panjang  3
5 Baju Jalan-jalan 3
6 Romper   3
7 Sarung Tangan & Sarung Kaki 5 *reuse dan tambah*
8 Baby Bip 3 *reuse* DONE
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10 *ibu buatkan.Tq ibu*
11 Topi 3 *reuse* DONE
12 Tuala Kecil 3
13 Legging + Baby Tight 5
14 Bedung  2 *reuse & tambah*
15 Receiving Blanket 

MAMA *KEPERLUAN HOSPITAL* :
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2 Kad Pengenalan
3 Telefon Bimbit
4 Baju/Blouses
5 Stokin
6 Kain Batik
7 Baju/Seluar Dalam
8 Skaf Kepala/Ki
9 Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10 Majalah/Buku
11 Tuala Mandi
12 Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
13 Tuala Muka14 Selipar
15 Kamera
16 Air/Minyak Selusuh *dulu mase Qaseh tak minum pon*
17 Minyak Angin
18 Air Zam Zam
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
20 Termos Air Panas *hospital sediakan*
21 Bag Plastik
22 Baju Sejuk (Sweater)
23 Sikat
24 Breast Pad
25 Nursing Bra *reuse & tambah*
26 breast pum *hospital sediakan*
27 Breast Milk storage

MAMA *BERPANTANG* :
1 Jamu/Set Lepas Bersalin *plan nak bli loose set tanamera + NR + Puteri Binari*
2 Stokin DONE
3 Baju Sejuk DONE
4 Tungku DONE
5 Selimut DONE
6 Selipar lembut DONE
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik DONE
9 Bengkung/Barut DONE
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut

DIAPERING :
1 Kain Napkin *reuse sbb mase Qaseh bli byk tak gune sgt*
2 Lampin Pakai Buang (NewBorn dan  Saiz S)
3 Baby Wipes
4 Safety baby pin
5 Changing Mat 
6 Nappy Liner 
7 Berus Lampin 
8 Baldi Untuk Napkin 
9 Beg Untuk Diapers  *reuse* DONE
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
11 Cloth Diaper
12 Rubber Sheet
13 Botol Sembur Air 

BABY CARE & GROOMING
1 Bedak Bayi 
2 Losyen Bayi 
3 Minyak Bayi (Baby Oil) 
4 Tisu 
5 Sikat *reuse kongsi dgn kakak Qaseh ye*
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)  *reuse* DONE
8 Nasal Aspirator 
9 Methylated Spirit – alcohol 70% (Cuci pusat sebelum luruh) 
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi) 
11 Termometer  *reuse* DONE
12 Vicks
13 Minyak Telon / Minyak Yuyi
14 Syringe for Medicine 
15 Cotton Balls 1
16 Bekas isi bedak
17 Nappy Cream 
18 Toothbrush 

NURSERING :
1 Selimut  *reuse dan tambah*
2 Bedding set(Tilam Kekabu) *reuse & nak mintak tlg ibu jahitkan sarung baru jer*
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor   *reuse* DONE
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)  *reuse* DONE
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)  *reuse* DONE

FEEDING :
1 Botol saiz S
2 Puting Botol Susu 
3 Bottle Sterilizer 
4 Berus Pembersih Botol  *kongsi dengan kakak Qaseh*
5 Sabun Cuci Botol *kongsi dengan kakak Qaseh*
6 Penyepit Botol 
7 Sterilising Tablet 
8 Nipple Cream *dulu mase Qaseh tak penah gune pon*
9 Nursing Pad Washable 10
10 Nursing Pad Disposal  2 kotak
11 Breast Pump *reuse Spectra 3* - hantar servis bln 3 nnt
12 Nursing Pillow 
13 Nursing Bra *reuse dan tambah*
14 Termos
15 Cooler Bag & ice pack *reuse dan tambah*
16 Drying Rack
17 Buku Panduan Menyusu 
18 Plastic Storage Milk
19 Tungku baby utk tuam 

BATHING :
1 Tuala mandi
2 Besen Mandi *reuse* DONE
3 Syampu  & Sabun Mandi Bayi
4 Span
5 Gayung
6 Baby Holder

TRAVEL :
1 Beg Bayi *reuse* DONE
2 Baby Warmer for Bottle  (tak perlu jika BF)
3 MILK Casing (tak perlu jika BF)
4 Baby Carrier *reuse* DONE
5 Stroller  *reuse* DONE
6 Car seat *reuse* DONE
7 Nursing Cover

EXTRA :
1 Penyangkut Baju Berklip 
2 Permainan Bermuzik *reuse* DONE
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Penyangkut Kecil 
6 Album
7 Beg Bayi  *reuse* DONE
8 Baby Sling *reuse* DONE
9 Nursing Clothes / Wear *reuse dan tambah*

Hohohoho... rase mcm sikit tapi byk lagi yang tak beli rupenye. Aduh. Mggu depan mmg wajib start membeli mane yang patut ni. Mcm barang2 utk Bf tu pas besalin boleh bli kot. Sbb mase Qaseh dlu aku bli on9 saje. Jadi senang lah kan. Baju pon nak bli sikit2 untuk tambah2 sebab mase Qaseh dulu ade yang tak pakai sbb cepat sgt budak Qaseh tu membesar. Mama die ni dulu shopping baju anak tak hingat donia kan. Jadi utk anak no 2 ni insap sket, tggu adek baby besar sket baru shopping yang lain. Heheheh..


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, January 16, 2013

Kisah Qaseh dan Dragon


Di suatu petang di sebuah apartment di Putrajaya.
Ewah...dah macam karangan ni. Hahahahah. Macam biase balik keje pekare pertama aku buat adalah on kan tb untuk Qaseh. Biaselah cite katun kesayangan ramai Upin dan Ipin tu kan. Abis citer tu aku punye turn plak nak layan emosi ngk sinetron Bayu Cinta Luna. Ade ke yg same2 melayan emosi ngk cite indon ni? Tajuk mmg tak boleh blah kan? Lepas abis citer indon Qaseh amik balik turn die utk layan Upin Upin dan kadang2 klu aku takde mood nak ngk cite BCL tu aku bg je die pilih ngk katun ape die nak.

Macam semlm lah aku maleh nak layan kemerapuan cite indon tu, tambahan plak aku tgh penin pale tak larat gile plus sakit2 badan, aku bio je lah Qaseh layan katun ape die nak. Aku pon tak sure katun ape yg die ngk tapi yg pasti tb 3. Tgh2 aku melayan mate tetbe Qaseh jerit2 panggil aku.

Qaseh : Mama...mama...kakak takut (sambil tgn die tnjuk2 kat tb pastu belari2 peluk aku)

Aku : Takut apenye kakak oi. Mama ade kat sini lah

Qaseh : Tu mama..tu...tu ape tu mama...takut...takut.. (jari die dok masih la tnjuk katun kat tb tu)

Aku tgk katun tu, pastu aku ngk Qaseh. Pastu aku senyum. Hah budak ni cakap je macam org tue tapi bende ni pon nak takut. (tu perangai mmg sebijik aku lah lah...hahha). Nak tau ape yg die takut kan? Jeng Jeng Jeng.

Hahaha...ini je pon. Dragon. Tapi die berie punye takut. Bukan main2. Dragon dalam tb semlm lebih kurang mcm ni jugak siap api2 n muke mmg ganas gile.

Maka sebagai ibu yang selalu menyakat anaknya, aku dah dapat idea baru.

Aku : ala...tu dragon lah kakak. Kakak takut ke?

Qaseh : Egen?Kakak Takut mama. Kakak takut. Tutup tb. Cepat tutup tb. (laju je die bg remote kat aku)

Malam tu mase berdue je dengan Qaseh atas katil, setelah penat aku pujuk die soh tdo. Tapi seperti biasa rayuan ku langsung tak di endah kan. Die slamber je lompat2 atas katil, tak pon keletek2 perut aku. Aku marah macam mane pon die  buat dekk je tak nak tdo, maka :

Aku : Kakak tdo cepat. Kang mama panggil Dragon

Qaseh : Tak nak mama. Tolong mama.. tak nak. Kakak takut.

Aku : Kalau tak nak, cepat pejam mate tdo. Dah lambat ni. Esok nak g school susah nak bgun.

Qaseh : Jgn panggil Egen. Kakak tdo.

Aku : Ok. Mama tak panggil, tapi kakak kene tdo cepat.

Lepas tu aku buat2 pejam kan mate. Tak sampai 5 minit aku pusing sebelah, Qaseh dah lelap sambil tgn die tutup mate macam budak ketakutan. Tetbe rase besalah plak. Qaseh tdo dalam ketakutan. hahaha..Kejam ok aku...Tapi kalau tak buat camtu kul 1 pagi pon die tak tdo..Pastu esok pagi2 wajib besilat aku nak kejut kan die siap ade drama air mate lagi. Papa die balik keje malam tadi pon tekejut ngk anak die dah tdo.

Tapi kalau dragon yg macam ni mesti Qaseh tak takut. Comel je kan?




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, January 4, 2013

3D 4D Scan with Ms Jezzlyn @ Poliklinik an Nisa', Seri Kembangan


Al kisahnya semlm aku half day aje sbb ptg pukul 2 ade monthly cek up kat KK Putrajaya. Lepas tu ptg pukul 5 lebeh tu ade aku ade wat booking untuk 3d n 4d scan kat Seri Kembangan dengan sonographer yang tgh pemes di kalangan blogger2 skang ni. Setiap kali pegi cek up kak KK ni mmg la aku akan hangin satu bdan. Aku dtg la awai cam mana pon mst lambat gak akan setel. Mcm semlm kul 2 aku dah sampai dah kat KK tu. Tapi kul 4 ptg nombor aku still tak panggil2 lagi. Mau aku tak hangin. Betambah hangin bile ngk org yg datang lepas aku dah kne panggil masuk bilek. Dari mase pegnen kan Qaseh nasib aku kat KK mmg lah tak sebaik nasib org lain. Mst lambat!.Nasib la aku booking appointment dengan  Ms Jezzlyn tu pukul 520 ptg. Tapi sebolehnye aku nak sampai Seri Kembangan tu sebelum pukul 5 sebabnya tak kose aku nak menempuh jam nak kesana.

So far pengalaman buat 3d n 4d scan dengan Ms Jezzlyn adalah BEST!. Patutlah ramai yg recommend soh wat scan ngan die ni. Dengan hanya bayaran RM 100, ape yang aku dapat adalah beberapa keping gambar adek baby yg di print out, cd yang mengandungi segala maklumat mase scan, gamba2 mase scan dan juga  beberapa 4d video. Berbaloi kan? Mase Qaseh dulu aku aku ade jugak buat 3d n 4d scan kat Seri Kembangan jugak. Tapi dekat klinik yang berbeza.

Adek baby ni sgt2 lah aktif mase kne scan tu. Malu nak tunjuk muke tapi tak malu nak tunjuk tuuttt nye. Semlm Ms Jezzlyn dah pon kompom kan jantina adek baby ni. Same yg macam doctor kat KK cakap mase aku scan 5 bln dulu. Yeay! Pasni boleh lah shopping barang2 adek baby. Tapi shopping ape yg perlu je lah. Mane barang2 Qaseh yg sesuai untuk adek baby boleh di gune pakai semula. Bak kate Epoi, bile dah besar sikit baru kite bli baju adek byk2 sbb baby ni cepat beso. Alhamdulillah adek baby pon sihat, aktif tapi  muke garang bak kate Ms Jezzlyn. Kalau garang tu macam aku lah kan...hahahha..Korang nak tau jantina adek baby? Ce teka ce teka...Hehehehe....Ape2 pon aku bersyukur sgt kerana diberi peluang merasa nikmat ini buat kali yang kedua. Dan harapan aku semoga segalanya berjalan dgn lancar hingga la ke proses kelahiran dan juga proses aku membesarkannya kelak. AMINN..


Si Kakak yang sgt teruja tgk adek baby gerak2 semalam. Siap cakap 'adek tak malu adek tak malu' mase Ms Jezz fokus kat gamba tuttt adek baby...hahhaha




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Thursday, January 3, 2013

RESEPI : Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


Entry hutang dengan Mek Na. Ampun ye Na, lambat beno aku up resepinye. Pemanggang ko pon dah sampai depan mate kan. Pasni leh le try resepi ni plak. Sedap tu mmg dah pasti. Tambah2 ko lagi pandai masak dari aku. Meh kite ngk resepi Ayam Panggang ala Kenny Rogers ni ye.

Bahan-Bahan  :
5 ketul ayam
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci halia*

1 sudu sos tiram*
2 susu kicap pekat*
lada hitam (lg byk lg sedap)*- aku gune 5 sudu tak silap
1 sudu besar madu*
1 ketul kiub ayam *
1 sudu besar gula pasir*
1 sudu besar herba campuran (aku gune yg brand tesco)*
1 sudu teh garam halus*
Sedikit mentega


Cara penyediaan:


1. Campur kesemua bahan yang bertanda * dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi bersama-sama ayam yang telah dibersihkan. Pastikan sume bahagian ayam telah dilumurkan tau. Lepas tu perap selama 1 setengah jam/semalaman. (lagi lama perap lagi bagus)
3. Sapu sedikit mentega pada keseluruhan ayam sebelum proses memangang di mulakan. 

4. Susunkan ayam dalam pemamggang ajaib dan bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (rajin2 le tgk ayam tu tau takut ade plak yg terhangit)- Kalau tak nak ayam tu terlalu kering setiap kali kite cek ayam tu sapukan sikit bahan perap tu pada ayam
5. Siap! Senang kan?


*Oh ya! resepi asal aku lupe mane aku amik, sbb byk resepi aku ngk. Kalau rajin korang boleh je gugel.


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Korean Food : Dubu-Dubu Seoul food, Mid Valley


Annyonghaseyo!!!

Wah..pagi2 dah speaking Korea ni..Aku boleh dikatakan peminat drama Korea yang tegar. Igt lagi mase pegnenkan Qaseh dlu mmg aku layan cite Korea aje memanjang klu ade mase lapang. Tambah plak mase pegnen kan Qaseh dlu bulan pose. Make aku amik kesempatan time rehat tu layan Korea abis2an. Bile balik umah perkare pertama aku buat on lappy dan layan citer Korea. Mmg sgt mabukkan Korea mase aku pegnen kan Qaseh dulu. Penah aku tak tdo lgsung time cuti semate2 nak layan drama Korea tu smapai abis episod. Tak menyabo ni. Malam plak siap boleh mimpi2 main keja2 dgn Lee Min Ho. Hahaha..Over kau!

Sehingga la aku dapat tau aku pegnen kan adik baby, maka aktiviti melayan cite Korea terus terhenti secara sendiri. Aku pon pelek. Nafsu nak tgk cite Korea tu terus ilang. Dan kini dah 5 bln kot aku meninggalkan aktiviti wajib aku tu. Mgkin faktor pembawakan budak jugak kot kan. Okeh berbalik pada cerita asal. Sebenarnye mggu lepas aku pegi jalan2 kat Mid Valley. Tgh jalan2 tu tejumpa lah restoran Dubu-Dubu ni. Terus aku ajak Epoi try makan kat ctu sbb aku pnh terbace kat blog Ciare pasal makannan Korea kat cni. Sebelum ni pon pnh gugel gak nak ngk review org pasal restoran ni. Jadi setelah berpuas ati , maka mmg patutlah aku try makan kat cni kan dgn harapan tekak Epoi dapat menerima makanan kat cni. Bukan ape tekak laki aku tu lain macam sikit. Sushi pon die tak makan. Hahahah..

Untuk pertama kali komen aku adalah mmg sedap makanan korea ni. Portion pon besa, enak sgt dan yg penting Epoi suke. Tu yang penting sbb makanan yang aku tak abis makan die yang tlg abis kan. Kire tekak die boleh terima lah kan. Okeh tak mo byk cite, jom layan gamba.



Air : Dari kiri : Aloe Vera Punch & Citron Cold
Komen : Citron tu tak kene ngan tekak aku tapi aloe vera sgt enak. mesti try tau.

Menu Utama, Dari atas : Seafood Soondubu Jigae & Beef Bulgogi
Komen : Kedue2 sgt yummeh, seafood soondubu tu sgt pedas tapi enak dan beef bulgogi sgt byk dan juga enak. Mmg bebaloi.

Total bill inc tax : RM52.35

Patutnye aritu aku ade order sekali Pajeon (Korean Pancake) utk Qaseh, tapi boleh plak abih kate pelayan kat ctu. Hampe sungguh aku nak merase sbb ramai org kate pajeon tu sedap. Nampak gaye kene terjah lagi kot. Pasni boleh try menu lain plak kan.

Sebelum makan posing dulu. Qaseh skang suke sgt tangkap gambo

Qaseh wif her beloved papa.

Feeling2 Korean sikit. Sgt suke sudu org Korea. Panjang2 ok. Siap aku dah pesan kat Epoi soh bli sudu yang cenggini untuk letak kat rumah. Over!


**Ptg ni nak kene g klinik utk monthly cek up adek baby. Pastu g scan 3d & 4d scan ngan ms jezzlyn. Excited!






My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wednesday, January 2, 2013

IMPIAN 2013


2012 telah melabuhkan tirai. Dan kini 2013 pula menyusul. Dengan bertambahnya tahun maka secara otomatiknya bertambahlah jugak umur.Rase maca tak pecaye je tahun ni dah masuk 28. *tapi bulan 6 tau* hahahah...tu dia tak nak ngaku dah tua tu. Macam cepat sungguh je mase berlalu. Macam baru semlm je aku pakai uniform skolah. 2012 byk bagi aku kenangan manis mau pon pahit.Yang pahit tak nak lah aku ingat. Nak ingat yang manis2 ajer. Alhamdulillah 2013 ini akan menjadikan usia perkahwinan aku bersama suami tercinta menjangkau ke usia 4 tahun. Sungguh aku bahagia dengan perkahwinan ini walaupon kadang kale ade lidah yg tergigit. Hahahah...

Azam aku tahun ini untuk jadi isteri yang lebih baik, lebih sabar, lebih bertoleransi. Sebab aku sedar aku ni terlampau di manje sgt oleh Epoi. Ape aku nak mesti dapat. Kalau aku tak dapat mmg cepat je aku memberontak. Mmg bersyukur sgt dapat suami yg penyabar mcm Epoi. Walapon die tak romantik langsung tapi die sgt penyabar kot sbb die mmg jarang marah. Susahlah nak nampak die marah. Tapi mane tau azam tahun 2013 ni Epoi nak jadi garang ke ngan aku kan. *ewww...takut lak aku* Jgn lah die pasang niat cenggitu. Makanya, sebelum die berubah jadi garang adalah lebih elok aku berubah jadi isteri yang lemah lembut dan mithali. Tak rela aku laki aku berubah peel

Lagi satu aku nak sgt2 jadi ibu yang penyabar. Tahun 2013 ini In Shaa Allah aku akan ada pertambahan ahli dalam keluarga kecil kami. Maka dengan pertambahan ahli kecil tu aku kene lebih sabar dalam menguruskan hal ehwal anak. Aku akui aku ni garang. Garang sgt kot tapi aku setakat jerit2 mcm tarzan je lah. Tangan aku tak delah ringan nak memukul. Tapi aku sgt berharap Allah berikan aku kekuatan dalam menjalankan tanggungjawab aku sebagai ibu dan isteri di muka bumi ni. Aku mau anak aku bijak dan berakhlak mulia seperti anak org lain. Maka segalanya perlulah bermula dari aku. Aku perlu beri contoh yang baik pada mereka untuk mendapatkan hasil yang baik kan.

Aku juga berharap aku dapat kikiskan sikap2 buruk aku. Byk kot sikap2 buruk aku. Tapi tak perlulah aku coretkan kat cni. Kang dah macam bukak aib sendiri je kan. Berubah kearah kebaikan itu adalah perlu untuk mendapat kebahagian di masa hadapan. Jadi perlu kuatkan azam dan tekad. Tak mau lah duduk di takuk yang lama. Bukan mudah untuk berubah tapi aku harap dalam tempoh setahun ini ada penambah baikkan dalam hidup aku sedikit demi sedikit, dalam keluarga aku terutama untuk suami dan anak2. Aku sayang mereka ketat2. Moga apa diimpi dapat terlaksana. AMINN

Cinta hati saya dan buah hati saya

Moga kebahagiaan kekal milik kami sekeluarga

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Wordless Wednesday (12)-Kakak Qaseh



Budak ni meragam pagi tadi. Tak nak g school, tak nak bg mama pegi work. Sume bende tak kene. Org lain masuk skolah baru Qaseh plak yg menangis mcm 1st time g school. Tapi bile soh posing amik gambar boleh lak die wat camni. *ngadelah tu*

My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...