Follow me 'INSTAGRAM"

Tuesday, February 19, 2013

Picnic!


Entry tertunda sebenarnye ni. Belek2 enpon ngk , 'Eh ade gambo mase g bekelah kat Sg. Tengkala dua mggu lepas'. Jadi gambo dah ade ape kate kite wat entry khas kan. Bukan slalu ni aku nk g picnic2 ni. Tambah dgn perut yg membuncit skang ni. Maka malam sebelum picnic tu gigih lah aku prepare barang2 untuk di masak bagi mengisi perut kami di sane nanti kan. Jadi menu adalah sgt simple. Nasi lemak dgn ayam grg berempah dan juga sandwich sardin. Dah jadi mak buyung ni harus lah menu2 simple je yg mampu aku buat. Jadilah dari takde kan. Epoi plak mmg lagi suke klu aku masak dari beli2 kat luo ni. Jadi pada hari kejadian selepas Epoi balik dari kerja pukul 7 pagi tu, dalam pukul 8 lebeh tu setelah aku setel masak2 sume maka begeraklah kami ke Sg Tengkala. Qaseh adalah yg paling excited bile aku cakap nk bawak die pegi mandi air terjun. Eh, Qaseh panggil air laut. Hahahahah...apo2 je lah anak oi. Janji air kan.


Bekalan sepanjang berda kat sane. Ape isi dalam? sila lihat bawah ye.

Taaaraaaa.....Cehhh...macam spesel sgt je menunye kan. Idok pon. Nasik lemak dan sandwich aje. Tidak lupe air hijau tu air buah2han ye. Patut ade air masak ngan vitagen Qaseh skali.

 Qaseh klu dapt air suke lah bebeno. Tapi takde lah mandi sgt pon. Die dok atas batu tendang2 air je. Sejuk kot

 Ok ni lah aku. Gemok kan? 

 Budak ni kan ajak begambo cukup susah bile dah jumpe air. Aku kene pakse tau. Ce ngk tu ha ape d buatnye.

Lepas tu marah kat aku. Buat muke merajuk. Aku pakse gak senyum baru lah nak senyum sket

Ok lah. Jom lah balik. Lame kot kat cni. Sampai kecut2 qaseh. Nasib lah aku tak join mandi sekali. Aku mmg tak bape gemo sebabnye nnt nak kena salin2 baju kan. Malassss



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Monday, February 18, 2013

Jom Medobi!


Hamboi, tajuk bukan main lagi kan. Ni bukan pasal nak promote kedai dobi baru bukak yang murah ataupon ape2 yang berkaitan dengan kedai dobi ye. Ni pasal nak cite aktiviti yang aku lakukan sepanjang aku bercuti yg saaaaangggatttttt (perlu sebut dgn intonasinye sekali ye) panjang mase CNY ari tu. Cuti panjang ape aku buat? Aku pegi mane? Ceh berie je kan amik cuti lame2 tapi dok teperuk kat umah aje. Maklum lah laki aku tu kan bz ngalahkan menteri. Dah macam die plak ha nak betanding pilihanraye. Keje 24 jam ok. Die balik makan je. Time lain die bekerja. Aku terpaksa lah redho. Kate nak jadi bini mithali kan. Hahahaha.

Memandangkan kandungan pon dah 7 bulan lebeh, maka adalah amat sesuai 'hospital beg ' di sediakan sekarang ni. Tambahan plak lately ni aku kerap sgt sakit kat bahagian bawah tu. Sakit seperti di tolak2. Eh, baby nak kelaur dah ke? Awai lagi ye baby. Skang baru 7 bulan. Sabar tau sayang! Klu ikut kakak awak, overdue 6 hari tau. Awak ni mama tak tau lah cam mane. Disebabkan aku kerap ngadu kat Epoi, aku sakit2 kat bawah tu, epoi macam biase dah gabra. Terus die pakse2 aku basuh baju2 yg dah ade n sediakan beg utk masuk dlm kete. Die siap cakap lagi ' Kalau tak basuh sume tu, abang tak tau nak bawak ape nnt klu nak besalin. Baik basuh skang, klu besalin awai takde abg kelam kabut'. Ko ngk...ko ngk....awal2 dah cakap tak tau nk bawak ape ni. Alahai suami ku.

Makanya, atas desakan itu dan juga kerisauan yg ada dlm diriku ini, aku pon merajinkan lah diri membasuh. Dalam mase yg same aku berdoa agar cuace adalah baik, tak ujan. Ye lah, aku ni dok apartment nak sidai baju2 sume dalam umah, tak kene pon ha cahaya matahari. Klu betui2 panas baru lah cepat kering baju tu. Klu idak, dua ari pon lembambje. Kan bes dok umah atas tanah kan. Takpe2 bersyukur. nak tgk ape yg aku basuh? Meh2. ni baru separuh. Ni je kot yg boleh aku basuh sbbnye ruang tak muat. Kesiannnnn. Baru sejam baju disidai ujan pun trun. Sedey aku. 

 Napkin, selimut dan tuala. Nnt nak tambah lagi selimut dan tuale tu.

 Sebahagian dari baju2 yg ade. Aku sgt sukekan romper2 itu. Bisinglah mak aku kat kampong tu ha ngk aku bli romper byk2 ni. Die cukup tak suke aku pakaikan cucu die romper. Die panggil baju 'katak'

Sementara aku sibuk menyidai baju adek, tgk ape kakak buat. Qaseh oh Qaseh. Mama love u lah sayang. Nak marah pon tak jadik. Terus peluk n cium die puas2.



My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Check List Barangan Keperluan Baby & Mama -Part 2


Lilypie Pregnancy tickers

Alhamdulillah. Kandungan aku kini sudah pun mencecah 30 minggu ++. Rase macam , 'Eh kejapnye mase berlalu'. Dan tak lame lagi akan ade penambahan ahli baru dalam keluarga kecil kami. Perasaan? Teruja sebenarnye. Teruja sebab dah lame tak pegang baby baru lahir. Qaseh pon dah 2 tahun lebih kan. Da besar dah budak tu. Dah boleh sgt nak jadi kakak. Harapan aku agar Qaseh menjadi kakak yg baik. Tak dapat aku bygkan nnt macam mane kehidupan aku selepas adek baby ini di lahirkan nanti. Seronok? Itu sudah pasti.

Ok kali ni sebenarnye nak cite pasal persiapan untuk adik baby. Sebenarnye walaupon kandungan dah 7 bulan lebeh tapi persiapan adalah dlm 10% je kot. Sbbnye? takde mase sgt nak shopping memadangkan Epoi tersgtlah bz kebelakangan ini dan byk jugak brg2 Qaseh yg boleh d guna semula. Bukan aku tak penah kluar nak g shopping . Tapi bile sampai je tempat barangan baby tu, trus aku blurr nak bli ape. Sudahnye kami sekeluarga pulang dgn tgn kosong. 

Ok, jom tengok persiapan aku setakat ini. kali ni aku terajin sikit buat checklist baru. Check list kali ni lebih mudah utk aku tgk ape yg ade dan ape yg takde. Siap ade pengiraan total perbelanjaan lagi. 

 Sila Klik utk tumbesaran ye. Jika di perhatikan warna merah adalah lebih byk berbanding warna hijau? Maknanya ape? Maknanya byk lagilah brg yg tak ready...Pitamsss...


My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Friday, February 8, 2013

Berat Badan Berlebihan? dan Minum Air Gula (MGTT)


Lame gile kot tak update.
Klu ikutkan ade je story nak cite tapi mood yg takde. Camne? Maka terabailah blog ni buat seketika. Sebenarnye aku baru je balik dari Klinik utk minum air gula. Pengalaman pertama buat aku. Sebab mase Qaseh dulu tak kene pon.Kali ni aku kene minum jugak. Sebab ape?Sebab berat dah terover naik. Patut sebulan aku kene naik 2 kilo jer. Tapi Check up last week naik sampai 3.8 kilo. Patutlah aku rase badan aku ni dah macam susah nak di bawa.Berat bebeno da ha. Skang baru 28 Week ++...Berat aku dah pon 72 kg. Berat hokeh. Dulu mase Qaseh last berat sebelum aku besalin adalah 74. Naik 26 kg dari sebelum aku pegnen kan Qaseh. Dan pegnen kali ni kebarangkalian utk mencecah ke 80 kg tu adalah tidak mustahil. Hoyeh2 ...aku gemok..Hahahah... Jenuh lah aku nak turun kan berat badan balik ni. Haih....

Ok. Berbalik kepada cerita asal. Pengalaman pertama bagi aku untuk minum air gula adalah ok je. Takde lah seteruk yg macam aku dgr sebelum ni. Ish. Berie je aku takut2 nak kene minum air gule. Tadi pas minum aku ase biase je. hahah... Ke sebab aku lapo ek? Buat mereka2 yg baru 1st time nak minum air gula ni tok sah le takut ye. Tak de pape pon. Sedap je aku rase air gule tu. Macam air gula yg aku minum tadi ade perasa. Perasa anggur. Pastu die suam2 sikit. Cawan die mmg beso. Ko kene abiskan satu cawan tu. Aku dapat je air gule tu aku terus minum tanpa henti. Sebabnye klu ko minum seteguk2 mgkin sbb tu kot ko ase tak sedap. Tadi aku ngk ade je ibu2 yg minum seteguk pastu wat muke, pasu seteguk lagi pastu wat muke. Hoih...sekse je aku ngk tadi. Nasib le aku tak cenggitu.

Prosedur minum air gule ni cenggini. Mase nurse bagi temujanji aritu die dah gtau awai2 dah pukul 8 pagi tepat kene ade dekat klinik. Maka pukul 7.30 pg aku dah standby depan pintu klinik. Tak nak lambat weh. Kang sekse nak tggu giliran. Maka dapatlah aku giliran nombor 2. Seronok ok. Cepat lah aku balik. Lepas amik nombor, name ko akan di panggil utk amik darah. Lepas amik darah tu , ko kne g minum air  gule yg sedap itu dan ko kene tggu 2 jam tak boleh pegi mane2, tak boleh makan atau minum dan tak boleh muntah jugak. Klu ko buat sume tu maka ujian akan terbatal. Maka sia2 lah ko puase dari pukul 10 mlm tadi kan. Tujuan dorg tak bg ko begerak ke mane2 tu takut nanti menganggu hasil ujian tu lah. Ni bukan aku cakap tau . Ni nurse yg cakap. Tapi klu takat nak g toilet tu boleh je lah kan. Gile ape nak tahan dr g toilet. Macam dekat Klinik Kesihatan Presint 3 ni, sementare nak tggu 2 jam tu, dorg tak nak bg ko boring dorg ade wat sesi pengisian ilmu. Macam tadi sister kat situ bagi taklimat pasal PAP SMEAR. Jadi idokle ko bosan kan dok melangut tanpa buat ape2 due jam tu. Selesai due jam tu, nama ko akan d panggil semula untuk amik darah buat kali yg kedua. Lepas tu? Lepas tu ko boleh lah balik. Simple je kan? Result die aku tak sure bile leh dapat tau. Mayb next cekup kot if takde pape masalah. If ade masalah dorg akan kol ko sendiri utk bgtau. Harap sesgt lah result aku ok.

Jadi itu saja utk hari ini. Yey! ari ni dah ari Jumaat. Cuti panjang sbb Raye Cine tapi aku tak kemane pon sbb Epoi kene kerja. Selamat bercuti kawan2.




My awesome LIFE with my beluved EPOI n our adorable QASEH :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...